MONOFEST’18

28 Ağustos – 2 Eylül 2018

Güzel olan bir şey tekrarlanabilir mi?

Stoa,  IV. Uluslararası Monodrama Festivali MonoFest’18’le sanatçıları ve seyircileri avlusunda yeniden buluşturmaya hazırlanıyor.

28 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek MonoFest’18, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, İsrail, İtalya, Mısır, Polonya, Slovakya, Yunanistan ve Türkiye’den 14 performansın yanısıra monodrama okumaları ve mini atölyelerle dopdolu olacak.

Seyircilerin ve oyuncuların festival boyunca birlikte yaşadığı, yemek kuyruklarında, çimlerde ve amfitiyatro basamaklarında sohbet ettiği ve birer Medrese sakinine dönüştüğü MonoFest, bu bakımdan dünyada ve Türkiye’de benzersiz bir festival olarak ün salmaya, sanatsal ve dostane karşılaşmaların ve buluşmaların festivali olmaya devam ediyor.

Bu seneki festivale özgü bir güzellik ise, müziğin, şarkıların ve seslerin, performansların çoğunda fevkalade şekilde rol alması. Müzik ve oyunculuk üzerine kurulacak sohbetler kim bilir hangi yeni fikirlerin ve dostlukların doğumuna vesile olacak! Festival programına göz attığınızda siz de bize hak vereceksiniz.

MonoFest’18 Program

Jailhouse” isimli oyunuyla festivale Brezilya’dan katılacak olan Vinícius Piedade, özgürlüğünden ve piyanosundan mahrum bırakılmış bir piyanistin hapishanede tuttuğu bir haftalık günlüğünü sahneye taşıyor. 8 yıl boyunca bir başka monodrama çalışmasıyla hapishanelerde sahne alan Piedade, mahkumlarla karşılaşmalarından yola çıkarak bu oyunu tasarlamış.

Festivale İsrail’den katılacak olan Amit Gour, “My Life-The Musical Version” isimli oyunda, sesini kaybettiğini fark eden genç bir aktörün, sesine yeniden kavuşmak üzere çıktığı kişisel yolculuğu, piyano eşliğinde söylediği şarkılarla anlatıyor.

İtalya’dan iki ayrı konuğumuz var bu sene. İlki, geçen sene Focused Research Team in Art as Vehicle’den Cecile Richards’ın oynadığı “Fugitive” isimli oyunla festivale konuk olan Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards. Workcenterbu kez, diğer efsanevi çalışma grubu “Open Program”dan Agnieszka Kazimierska’nın oynadığı “Katie’s Tales” isimli oyunla ve Felicita Marcelli‘nin yer aldığı “E Il Popolo Canta. Recital” ile MonoFest’e geliyor. Open Program’ın yürütücüsü Mario Biagini’nin, festival sonrasında Medrese’de bir atölye vereceğini duyurmaktan ve Open Program’a dair heyecan verici başka haberleri de paylaşmak üzere olduğumuzu söylemekten mutluluk duyarız.

İtalya’dan MonoFest’18’e katılan diğer oyun ise Julia Filippo’ya ait. Kolombiya-Danimarka ortak yapımı olan “Knots-Rules to be Unhappily Happy” isimli oyunda Julia, sokakta yaşayan Nina’nın anılarını, hayallerini ve hayatındaki “düğümleri,” akordeonuna ve gitarına eşlik ederek seslendirecek. Danimarka’daki Nordisk Teater Laboratorium’un oyuncularıyla çalışan Julia, ayrıca festival sakinlerine beden ve ses üzerine bir mini-atölye verecek.

California’daki Dell Arte International’da ses eğitimi veren Sayda Trujillo, Guatemala ve Filistin’de tanık olduğu savaşın etkilerini anlatan “Win the War or Tell Me A Story” isimli otobiyografik oyunuyla festivale katılacak. Sayda festival katılımcıları için bir de mini-atölyeverecek.

Festivale Polonya’dan misafir olacak olan “Fly with Christina” adlı oyun, muhasebecilik yapan, uçmayı hayal eden ve Kurakao larvalarını korumak amacıyla insanları bir araya getiren Christina’nın trajikomik hayatını ve bu hayata eşlik eden şarkıları sahneye taşıyor. Aldona Jankowska, Christina rolüyle, 2013 yılında Katowice Komedi Karnavalı Seyirci Ödülü’nü almış.

Mısırlı sanatçı Ahmed Shoukry, kendi yazdığı “Flowers” adlı oyunda, bir gecekondu mahallesindeki evinde, kendini eğlendirmek için icat ettiği gerisayım oyununu oynayarak etrafında olup bitenleri seyretmek ve sigara içmek dışında hiç bir şey yapmadan yaşayan bir adamı anlatacak. Mısır’a ait anlatıcılık geleneğinden de beslenen oyun, Shoukry’nin “EL Hakawatya” isimli bir tiyatro topluluğu kurmasına yol açan başarısıyla biliniyor.

Festivale Yunanistan’dan katılacak iki oyun var. İlki, 2012 yılında kurulan ve fiziksel tiyatro çalışmaları yürüten Casualiadlı tiyatro topluluğuna ait. Stefania Papamichael’ın sahnelediği “That I am not that same wall/The truth is so” isimli oyun, Josef Breuer ve Sigmund Freud’un, Anna O. isimli hastaya dair hipnoz ve terapi notlarını içeren “Studies on Hysteria” adlı kitabından sahneye uyarlanmış.

2015 yılında ilk kez düzenlediğimiz MonoFest’te, Medrese yemekhanesini sahneye çeviren ve “Kassandra – A Stand-up Tragedy in Broken English” isimli oyunla gönülleri fetheden Despina Sarafidou, MonoFest’18’de yine bizimle. Yunanistan’dan MonoFest’18’e katılan 1+1=1 Theatre Company’nın, Euripides öncesi Medea mitlerinden ilham alan yeni oyunu “Medea Red Emptiness”ı ve Despina’yı heyecanla bekliyoruz.

MonoFest’18’de yeniden ağırlamaktan mutluluk duyduğumuz bir başka isim, Slovakya’dan Peter Čižmár. “Macbeth” uyarlamasıyla 2016 yılında ve “A Piece of Monologue” isimli Beckett uyarlamasıyla 2017 yılında MonoFest’e katılan Divadlo Kontra topluluğunun ve Peter’ın yeni çalışması “Chinese Maharaja,” Voytek Kurtyka’nın aynı adlı kitabından sahneye uyarlanmış. Peter’ı yeniden izlemek büyük bir zevk olacak.

MonoFest’18’e Türkiye’den katılacak oyunları yakında duyuracağız. Mini-atölyeler ve monodrama okumaları için de hazırlıklar devam ediyor. Yakında tüm detaylarıyla ve nihai programıyla duyuracağımız bu benzersiz festivale katılmak için Medrese’deki yerinizi şimdiden ayırtabilirsiniz.

Avluda görüşmek dileğiyle!

Festival Sanat Yönetmeni: Celal Mordeniz
Festival Koordinatörü: Nesrin Uçarlar
Konaklama Koordinatörü: Erdem Şenocak
Teknik Sorumlu: Doğu Can