Şiirsel Komedi: Bir Clown Araştırması EK SINIF

clown-2020

Clown, hem performansçıyı hem de seyircisini kendine özgü araçlarla komik ve şiirsel bir yolculuğa davet eden çağdaş bir sahne disiplini. Komik olan ve trajik olan arasında incecik bir sınırda seyirciyle buluşur, seyirciye kendini açar ve seyirciyle büyür. Felsefesi itibarıyla başarıya değil kaybetmeye ve her şeyi kabul etmeye dayanır. Başarısızlığa bir güzellemedir. Düşmenin ve kaybetmenin sınırlarını araştırır. Katılımcıdan kendini tamamen oyuna teslim etmesini isteyen; hakikatin, açıklık ve kırılganlığın vazgeçilmez olduğu katılımcının kendi naif dünyasını, oyunculluğunu, kendini keşfini ve kabulünü sağlayan etkili bir tekniktir aynı zamanda. Birçok farklı sahne tekniğinden beslenen, oyuncunun sahne üstü becerilerini ve oyun refleksini geliştiren; aynı zamanda yazar ve yönetmen bakış açısını da kışkırtmaya çalışan bir stildir.

Atölye’de hedeflenen Jacques Lecoq pedagojisi temel alınarak ve farklı clown pedagojileri de incelenerek clown disiplininin temel çalışma metotlarının katılımcılarla paylaşılmasıdır. Atölye boyunca dünyanın en küçük maskesi olarak tanımlayabileceğimiz “kırmızı burun” aracılığıyla maskelenmiş oyunculuk tekniklerine yoğunlaşılacak ve nihai hedef her bir katılımcının sahne üstünde sergileyebileceği solo bir performansının olması ve clown karakterinin oluşması üstüne çalışılacaktır. Oyun,oyun hazzı,oyun üretebilmek, oyunu büyütebilmek ve oyunu izlenir hale getirmek atölye çalışmasında odaklanacağımız en temel başlıklar olacaktır.

Çalışmalar boyunca yapılacak egzersizlerle, fiziksel tiyatronun temel ilkeleri aktarılırken Clown disiplini temel alınarak oyuncu-uzam ilişkisi, enerji seviyeleri, ses-nefes-şarkı egzersizleri, doğaçlama oyunları, farkındalık ve duyarlılık, kreşendo, ritmikalite, maskelenmiş oyun ve oyun seviyesi, oyun üretmek, oyun hazzı, yazım ve sahneleme gibi başlıklar üstüne çalışılacaktır.

Atölye sonuç odaklı olmayıp bir araştırma bakış açısıyla yürüyecektir.

Güray Dinçol

2005 yılından bu yana oyuncu, yönetmen ve eğitmen olarak profesyonel kariyerine devam eden Güray Dinçol Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladı ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde tiyatro yüksek lisansının ardından Norveç Rosegarden Theatre’da Giovanni Fusetti’den fiziksel tiyatro ve clown eğitimi aldı. 2008-2009 yıllarında Santralistanbul – Paris Fratellini Academy ortaklığıyla düzenlenen sirk ve sokak sanatları atölyelerinde joggling, akrobasi, dans ve clown alanlarında derslere katıldı. Paris’te ‘Les Singuliers’ grubunun ‘J’attends mes loukoums chez le kuaför’ adlı oyununda oynadı. Lecoq ekolünü takip eden okullardan İtalyadaki Scuola Helikos’tan mezun oldu. Kurucularından olduğu ‘Palyaço Modern’ adlı ekiple Clown gösterileri hazırlayan sanatçı aynı ekiple 2013’te Fransa’nın Niort kentinde düzenlenen Clown ve Sokak Sanatları Festivaline katıldı. Lüksemburg Uluslararası clown festivali ve Avignon Tiyatro Festivali Kadmos projesinden davet aldı. İtalya ve Slovenya da katılımcı ve eğitmen olarak atölyelere ve pedagojik seminerlere katıldı. Birçok kurum ve okulda Clown ve Fiziksel Tiyatro eğitimi verdi,atölye çalışmaları yürüttü. Oyunbaz, Kumbaracı50, Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu, Tiyatro BeReZe, İkincikat ve Fiziksel Tiyatro Araştırmaları ekibinde yönetmenlik yaptı. Clowns  Wıthout Borders-Sınır Tanımayan Palyaçolar projelerinin yürütücülüğünü yaptı. Yeditepe Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi gibi farklı kurumlarda öğretim görevlisi olarak çalışmış olan Güray Dinçol bağımsız eğitmen ve yönetmen olarak çalışmalarına ve araştırmalarına devam etmektedir.

Kamp Tarihi

2 – 12 Ağustos 2020

[ls_content_block slug=”atolye-ozet-program-baslik-aciklama”]

2 Ağustos

[ls_content_block slug=”atolye-gun-1-programi”]

3 – 11 Ağustos

[ls_content_block slug=”atolye-en-kisa-halinde-programi”]

12 Ağustos

[ls_content_block slug=”atolye-son-gun-programi”]

[ls_content_block slug=”atolye-detayli-program-genel”]

Kontenjan: 16 Kişi

[ls_content_block slug=”atolye-ucret-tablo-basligi”]

Konaklama → Tip A Tip B Tip C Tip D
Dönem 1 İnd 2195 ₺ 2425 ₺ 3045 ₺ 4025 ₺
Std 2395 ₺ 2625 ₺ 3245 ₺ 4225 ₺
Dönem 2 İnd 2395 ₺ 2625 ₺ 3245 ₺ 4225 ₺
Std 2595 ₺ 2825 ₺ 3445 ₺ 4425 ₺
Dönem 3 İnd 2595 ₺ 2825 ₺ 3445 ₺ 4425 ₺
Std 2795 ₺ 3025 ₺ 3645 ₺ 4625 ₺

[ls_content_block slug=”atolye-ucret-konaklama-lejant”]

[ls_content_block slug=”atolye-ucret-donemler-lejant-2020″]

[ls_content_block slug=”atolye-ucret-ind-std-kdv-lejant”]

[ls_content_block slug=”atolye-ucret-indirimler-2020″]

[ls_content_block slug=”atolye-medresede-yasam-yekten”]

Bu atölyeye kimler başvurabilir?

Fiziksel çalışmaların yoğun olarak yapılacağı bir atölye çalışması olduğu için katılımcıların herhangi bir sağlık sorununun olmaması gereklidir.

Atölye, yoğunluğu itibarıyla ve süreç içinde daha hızlı ilerleyebilmek adına sadece oyuncular, oyunculuk deneyimi olan kişiler, sahne sanatları alanında çalışan profesyoneller için tasarlanmıştır.

Başvuracak kişilerden oyunculuk ve sahne deneyimlerini içeren bir özgeçmişle, atölyeye katılma niyetini, atölyeden beklentilerini açıklayan detaylı bir niyet mektubu talep edilmektedir. Özgeçmişler ve niyet mektupları ışığında başvurunuz eğitmen tarafından onaylandıktan sonra kesinleşecektir.

[ls_content_block slug=”atolye-basvurmadan-once-onemli-not-baslik”]

[ls_content_block slug=”atolye-basvurmadan-once-onemli-not-1″]

[ls_content_block slug=”atolye-basvurmadan-once-onemli-not-2″]

Atölyeye Gelmeden Önce!

[ls_content_block slug=”atolye-basvurmadan-once-gelmeden-1″]

Çalışmalar için, katılımcıların rahat edebilecekleri üstünde herhangi bir işaret, marka bulunmayan düz siyah kıyafet gereklidir. Varsa çalınan müzik enstrümanı ya da herhangi bir yeteneğin icrası için gereken her tür malzemenin getirilmesi tavsiye edilir.

[ls_content_block slug=”atolye-basvurmadan-once-gelmeden-3″]

Sıklıkla Sorulan Sorular

[ls_content_block slug=”atolye-basvurmadan-once-sss”]

[ls_content_block slug=”atolye-salgin-notlari-2020″]

×