
ΨΥΧΗ: Şiir, Doğa ve Etik açısından Ruh
Bu yaz Antik Yunan felsefesi ve kültüründe karşımıza çıkan ruh (psykhē) düşüncesini beraberce irdeleyip tartışmak üzere toplanıyoruz. Amacımız mythos’larda, şiirlerde bulduğumuz ruh anlayışını, felsefedeki doğal ve etik-politik perspektiflerle bir arada değerlendirerek psykhē’ye dair bütünlüklü bir bakış açısı yakalamak. Bunun için, oturumlarımızı hem temel psykhē öğretilerinin işleneceği hem de karşılaştırmalı bakış açılarına yer bırakacak şekilde düzenledik. Atölyemizde esas olarak, büyük Klasik Çağ filozofları Platon ile Aristoteles’in ruh öğretileri mercek altında olacak. Ancak bu öğretilerin, önceki felsefi ve şiirsel perspektiften etkilenme biçimini ortaya çıkartmaya da özen göstereceğiz. Pythagoras, Anaksagoras, Herakleitos, Empedokles gibi bazı erken dönem filozofların yanı sıra Homeros, Hesiodos, Sappho, Pindaros şiirleri Platon ve Aristoteles’in temel ruh öğretilerini derinlemesine anlamak için gezineceğimiz ana uğrak noktalarından. Aydınlatmak istediğimiz bir başka husus ise Platon ile Aristoteles’in ruhu incelerken sahip oldukları farklı eğilimler. Platon’da şiirsel-mitolojik söylemin ruh anlatılarına sıklıkla nüfuz ettiğini, Aristoteles’te ise daha sistematik bir açıklama tarzının baskın çıktığını göstermeye çalışacağız. Atölyemizde ayrıca Antik Yunan’da bulduğumuz psykhē kavramının Modern Çağ felsefesindeki yansımalarının yanı sıra çağdaş Psikoloji bilimiyle olan ilişkisine değineceğiz. Böylelikle, günümüz ruh kavramının Antik Yunan temellerini anlama hedefindeyiz. Ne de olsa bütün gayemiz, Delphoi tapınağı girişinde yazdığı üzere, kendimizi bilmek. ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ!
Eğitmen kadromuz 10 kişilik, üniversite öğretim görevlileri, doktora öğrencileri ve 1 psikologdan oluşan bir ekipten oluşmaktadır:
1- Doç. Dr. Chryssi Sidiropoulou, Boğaziçi Üniversitesi
2- Prof. Dr. Cengiz Çakmak, İstanbul Üniversitesi
3- Doç. Dr. Mehmet Erginel, Doğu Akdeniz Üniversitesi
4- Dr. Öğr. Ü. Necati Ilgıcıoğlu, Galatasaray Üniversitesi
5- Alper Hasanoğlu, Psikiyatrist, Dr.
6- Dr. Didem Çoban, İstanbul Üniversitesi
7- Kaan Atalay, Bilgi Üniversitesi
8- Ekrem Çetinkaya, Uppsala Üniversitesi
9- Özlem Bayoğlu, Galatasaray Üniversitesi
10- İlter Coşkun, İstanbul Üniversitesi
Konaklama adı | Erken Ödeme Tarihi | Erken Ödeme Fiyatı | Geç Ödeme Tarihi | Geç Ödeme Fiyatı | Fiyat | Öğrenci Fiyatı |
---|
StoA - Beden Sanatları ve Araştırmaları Merkezi
Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00′de. 10:00′a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Daha sonra 10:00′dan 17:00′e kadar her 30 dakikada bir minibüs var. 17:00’dan son sefer saatlerine kadarsa her 20 dakikada bir minübüs var.
Son sefer saatleri şöyle:
- 1 Ekim – 30 Mart arası 17:40,
- 1 Nisan – 30 Mayıs arası 19:40,
- 1 Haziran – 30 Eylül arası 20:40. Her 20 dakikada bir var.
Minübüs şöförüne Yorgo Restoran’ın önünde (köyün tam girişi oluyor) ineceğinizi söylemelisiniz. Ama söylemeyi unutup son durakta inseniz de Yorgo Restoran son duraktan 150 metre uzaklıkta sadece.
Şirince ile Stoa arası 900 m. Yaklaşık 10-12 dk sürüyor. Yol boyunca tabelalar var.