Çok Boyutlu Serbest Bırakma ile Yaratıcılığının Özüne Dokun

srt

Fotoğraf: Yasin Almaz

Skinner Releasing Tekniği (Başlangıç seviyesi 1-7 dersleri) ve derin doğaçlama çalışmaları

Sabahları uygulayacağımız Skinner Releasing Tekniği (SRT)* çalışmalarını, öğleden sonra yapacağımız derin doğaçlamalar, ses banyoları ve doğada yaratıcı çalışmalar ile destekleyerek salıverme deneyiminin hayatımıza ve yaratıcılığımıza geçişini keşfedeceğiz; kendimize özgü o biricik ifadenin ortaya çıkışına tanık olacağız.

Skinner Releasing sihirli bir teknik. SRT ile hazırlanmış benlik artık daha özgürce ve kolaylıkla kendi bedeninin ve yaratıcı potansiyelinin özüne doğru yol alabilmeye başlıyor. Algılar çok yönlü açılıyor, duyarlılığımız artıyor. Tüm benlik her şeye, yaratıcı dürtülere hazır ve müsait hale geliyor.

Öğleden sonraki çalışmalarımız ise SRT’nin getirdiği açılma halini destekleyerek bu özel deneyimin derinleşmesini sağlıyor.

Ses banyosunda kendi sesimiz, GONG ve diğer enstrümanlar yoluyla saf titreşimleri bütünsel bir algıyla hissedip sabahki çalışmanın salıverme/serbest bırakma deneyimini çoğaltacağız.
Derin doğaçlamalarla kendimizi ifade edişimizin yanı sıra, kendimiz- öteki ve dünya ile olan iletişim biçimimizin farklı yönlerini keşfe doğru yola çıkacağız. Çizim ve yazı gibi farklı alanlarla hareketin etkileşimi araştırırken an’da olanın derinlerine ineceğiz.
Doğada yaratıcı çalışmalarda etrafımızı saran doğal manzaraya ait her şeyle bağlantımızı fark ederek, SRT, ses banyosu ve derin doğaçlama çalışmalarının bütünsel titreşimlerinin ifade ve ortaya çıkış alanını genişleteceğiz. Doğayı dinleyip ona cevap vereceğimiz pratikler solo, düet ve grup kompozisyonlarına dönüşecek.

Atölye sürecinde içerden keşfederek dışarıya açılacağız. İç – dış bağlantısının kuvvetini fark ederek bize beden- zihin- ruh bütünlüğünde sağladığı faydayı hissedeceğiz.

Skinner Releasing Tekniği (SRT)

Skinner Releasing Tekniği (SRT), Joan Skinner tarafından 1960’lı yılların başlarında geliştirilmiş, fiziksel ve zihinsel gerginliklerin serbest bırakılması yoluyla hareketin daha büyük bir özgürlük, güç ve ifade yetisiyle ortaya çıkacağı ilkesine dayanan, kinestetik ve yaratıcı sürece ilişkin çığır açıcı bir yaklaşımdır.

SRT tüm benlikteki gerginliğin bırakılması yoluyla; neuro-muscular sistemi bütünsel olarak, yeniden terbiye etmektedir. SRT derslerinde müzik ve ses ile iç içe geçirilen şiirsel imgeler ve tasvirler, kendiliğinden gelişen doğaçlama hareketi serbest bırakır. Teknik tekrarlara dayalı değildir ve çizgisel olmayan, holografik bir yapısı vardır.

Her dersi oluşturan belirli hareket çalışmaları, bütünselliğe açılan şiirsel imgelem ve ellerle dokunarak yapılan partner grafikleri, çok yönlü dinamik bir hizalanma, esneklik ve asılı kalma gibi hareket ilkelerini keşfetmek için kişiye yaratıcı ve kolay ulaşılabilir bir yöntem sunar. Tekniğin yaklaşımı, hareketi yapıyor olmaktan ziyade, hareket ettiriliyor olma hissini ileterek harekette çabasızlığı önerir. Eş zamanlı olarak bilincin ve hayal gücünün dönüştürücü evrelerini uyandırır. Süreç içinde saydamlaşmaya doğru ilerlenir, hayal gücü ve sanatsal duyarlılık beslenerek yaratıcılığın katman katman açığa çıkması teşvik edilir. Bunların tümü destekleyici ve yumuşak bir atmosferde işlenir.

Deniz Soyarslan
Skinner Releasing Tekniği ve Ses Banyosu

Performans sanatçısı, Gong Banyosu Uygulayıcısı, Gong çalma ve SRT Eğitmeniyim. Bilkent Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümünden mezun oldum. Üniversite eğitimim boyunca, karada ve sualtında birçok arkeolojik kazıda çalıştım. Bristol Üniversitesinde, Sualtı arkeolojisi üzerine yüksek lisans yaptığım sırada, hayallerimi gerçekleştirme arzusu ile içimdeki sese kulak vererek, bulunduğum şehirdeki Circomedia, (Center for Contemporary Circus and Physical Theatre) Çağdaş Sirk Sanatları okulunun seçmelerini kazanarak hayatımın yeni yönünü belirlemiş oldum. Jonglörlük, Beden Tiyatrosu ve özellikle hava akrobasisi üzerine eğitim aldım ve trapez sanatçısı olarak farklı projelerde yer aldım.

Beden, hareket, duygusal ve sanatsal ifade konularındaki merakım sayesinde, farklı dans teknikleri, çağdaş palyaço, akrobasi ve beden tiyatrosu üzerine, yurtdışında ve yurtiçinde çok farklı eğitimlere ve festivallere katıldım. İspanya’da, sirk sanatları pedagojisi seminerlerine katıldım.Ve bir süre, Türkiye’de bir köy ilkokulunda çocuklara jonglörlük eğitimleri verdim.

Beni her yönde çok beslemiş olan sirk sanatlarının, Türkiye’de yaygınlaşması ve gelişebilmesi için, 2006 yılında, J-fest, Türkiye Jonglörlük Festivalini yaratarak ,10 yıl organizasyonunu yaptım.

2009 yılında, duygusal, sanatsal ifade ve yaratıcılık ile ilgili tüm arayışlarıma cevap veren Skinner Releasing Tekniğini (SRT) keşfettim. Robert Davidson, Gaby Agis, Mary-Clare McKenna ve Nathan Dryden eğitmenlerim oldular. O zamandan beri tekniğin başlangıç, orta ve ileri seviye pratiklerini yapmayı sürdürmekteyim.

Bu yaratıcı süreç 2013 yılında, ses dalgalarının fizikselliğini ve etkilerini fark etmeme sebep oldu. Kendi sesim ve ses dalgaları üzerinde araştırmalar ve çalışmalar yapmaya başladım. Kendi sesimi şifalandırma yolunda, Dr. İsmail Koçak ve Fatma Karaca Can’dan eğitimler ve terapiler aldım. Kefas Berlin ile ses kullanımı ve sesin özgürleşmesi üzerine çalıştım ve Kefas’ın Türkiye’deki eğitimlerini organize ettim. 2015 ‘de gong çalmaya başladım ve Don Conreaux ‘dan Gong Master eğitimi aldım. 2016’da, Tony Nec eğitmenliğinde, Sound Healing Academy, birinci aşama ses ile şifa sertifikamı aldım. Halen Don Conreaux ’la ve Gongmuse Surana ile gong ve ses ile şifa konuları üzerinde eğitimlerimi sürdürürken, grup ve bireysel Gong ve ses banyosu seansları vermekteyim. Ayrıca gong çalmayı öğrenmek isteyenler için başlangıç seviyesi eğitimler veriyorum.

2017 de “SRT” 1-15 Başlangıç Dersleri Eğitmeni, 2 yıllık fakülte sertifikamı aldım ve o zamandan beri eğitimler vermekteyim.

Kişisel dans performanslarımda ve yaşamımda bir eşlikçi olarak kullandığım Skinner Releasing Tekniği ile kendi sesimi, gong çalma tekniklerimi, doğaçlama hareket ile birleştirerek 2013’den beri Avusturalya’lı sanatçı Julia Adzuki ile farklı projelerde yer aldım ve birlikte çalışmalarımız halen sürmekte. Snöspace, The Unfolding, Resonant Bodies bunlardan bazıları.

Son zamanlarda, kişisel projem ‘Toprağa Çalıyorum’ için, Türkiye’nin farklı bölgelerine ve yerşekillerine, enstrümanlarım ile yolculuklar yapıp, ses kayıtları yapıyorum. Sesler, mekanlar, hareket ve derin dinleme üzerine yaratıcı bir süreç içerisindeyim.
www.denizsoyarslan.com

Şebnem Yüksel
Doğaçlama ve Doğada Yaratıcı Çalışma

Dansçı, koreograf ve eğitmenim. Lisans eğitimimi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), London Contemporary Dance School’da, Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik (Doktora) derecelerimi, 2002-2016 yılları arasında doğaçlama, kompozisyon ve repertuar alanlarında öğretmenlik yaptığım, MSGSÜ’nde tamamladım. 2016 yılında kurumdaki görevimden ayrıldım. 2010-2013 yılları arasında Elim Sende Derneğinde çocuklarla çalıştım ve bu süreç benim için oyun oynamanın yaratıcı özgürlüğünü tekrar tekrar keşfetme serüveniydi. Şu anda Ayvalık Zeytin Çekirdekleri ile bu heyecanlı serüvene devam ediyorum.

2010 yılından itibaren bana hareket, yaratım ve hayata dair farklı bir boyut açan Skinner Releasing Tekniği’ne (SRT) yöneldim. Ülkede bu tekniğin eğitmeni olmaya hak kazanmış 5 kişiden biri olarak, 2016’da eğitmen eğitiminin 1. modülünü Skinner Releasing Enstitüsü’nün tam bursuyla tamamladım. Şu anda SRT’nin akıcı bir uzantısı olan Open Source Forms tekniğinin eğitmenliği üzerinde çalışıyorum.

Singapur’dan Kuzey Amerika’ya bir çok ülkede ve Avrupa’dan Türkiye’ye bir çok şehrin önde gelen dans festivallerinde sahneye çıktım.

Son zamanlarda müzik ve dans doğaçlama performanslarına odaklanmaktayım, aynı zamanda dans filmleri üzerine denemeler yapıyorum. Bunların yanı sıra, uzun bir süredir enstalasyon tasarımına ilgi duymaktayım ve şimdiye kadar üç adet enteraktif enstalasyon çalışması sergiledim.

Aldığım sponsorluk ve destekler arasında, DanceWEB Vienna Impulstanz Festival, Universidad de Alcala- Madrid, Europe In Motion- Istanbul ve Roberta Cimetta Travel Fund bulunuyor.

“Farklı Sanat Disiplinleri Arasındaki Geçirgenlik” konulu doktora tezimi, Skinner Releasing Tekniği, sanatla terapi, algılama süreci ve rezonans kanunu konularının birleşimiyle tamamladım. Farklı disiplinlerden sanatçılarla işbirliği içinde çalışmaktan, doğaçlamaktan ve değişik mekanlar için koreografi yapmaktan hoşlanıyorum. Ayrıca, şarkı söylemeyi, davul çalmayı, çan ve çanakları, özgün mandalalar çizmeyi, serbest düşüşü, toprak ana törenlerini, doğada arınma inzivalarını, Ayurveda’yı, gezmeyi ve her an doğadan ilham almayı seviyorum. Hayatın her anına sınırsız bir yaratıcı bakış̧ açısıyla yaklaşmayı önemsiyorum. Derslerim, atölyelerim ve yaratılarım, içinde bulunduğum tüm çalışmaların yansımalarıyla çok yönlü ve bütünsel bir yaklaşıma sahip.

Atölyelerimin özelliklerini bir kaç ana başlıkta topladığımda, beden-zihin- ruh bütünlüğünde gevşeme hissi, farkındalık, açılma, yaratma cesareti ve kendini ifade ile karşılaşıyorum.

www.sebnemyuksel.org

Kamp Tarihi

12 Ağustos 2018 – 19 Ağustos 2018

Program

12 Ağustos

Gün içinde Medrese’ye varış
14:00’a kadar gelenler için öğle yemeği servisi (13:00 – 14:00 arası)
17:00 – 19:00 Tanışma ve Ses Banyosu

13-18 Ağustos

10.30- 12.30 SRT 1-6 dersleri
12.30-15.00 öğle arası
15.00- 17.00 yaratıcı çalışma (ses, doğaçlama ya da doğada)

19 Ağustos

09:30– 11:30 SRT 7.ders
12:00 – 13:00 , atölye sürecinin paylaşımı ve Medrese’den ayrılış

Kontenjan: 16 Kişi

Konaklama Dahil Atölye Ücreti

Konaklama Tipi →Tip ATip BTip CTip D
1Mayİnd.995 ₺1198 ₺1394 ₺1695 ₺
Std.1095 ₺1298 ₺1494 ₺1795 ₺
45GünÖİnd.1095 ₺1298 ₺1494 ₺1795 ₺
Std.1195 ₺1398 ₺1594 ₺1895 ₺
Sonraİnd.1195 ₺1398 ₺1594 ₺1895 ₺
Std.1295 ₺1498 ₺1694 ₺1995 ₺

Tip A: 18,8,6 Kişilik Yatakhane, Medrese Çadırı veya Kendi Çadırınız
Tip B: 4 Kişilik Yatakhane
Tip C: 2 Kişilik Tuvalet ve Banyolu Oda
Tip D: Tek Kişilik Tuvalet ve Banyolu Oda

1May: 1 Mayıs 2018’e kadar yapılan başvurular
45GünÖ: 2 Mayıs - [Atölyeden 45 Öncesi] yapılan başvurular
Sonra: [Atölyeden 44 Gün Öncesi] yapılan başvurular

Yukarıdaki ücretlere eğitim ücreti, konaklama, üç öğün yemek ve KDV dahildir.

İnd: İndirimli (Öğrenciler veya Medrese geçmiş katılımcıları)
Std: Standart

İndirimler

Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere öğrencilere ve daha önce yolu Medrese’den geçmiş eski katılımcılarımıza tüm atölyeler için 100TL burs/indirim sağlıyoruz. Bu katılımcıların başvurularını tamamlarken karşılarına çıkacak kupon kullanma aşamasında OGRENCI ya da MEDRESEDOSTU yazmaları yeterli olacak. Bu kuponlar birden fazla atölye için kullanılabilir. Aynı atölye için ise iki kupon birden kullanılamıyor.
Ayrıca Medrese’de 2018 yazında herhangi bir atölyeye katılanlara, katılacakları ikinci atölye için de bir miktar indirim sağlıyoruz. Kupon kodunuz kayıt onay mesajınızla birlikte size iletilecek.

Temel Oyunculuk Okulunun, Liseliler için Tiyatro Okulunun, Hikaye Anlatıcılığı Okulunun ve bu listeye eklenebilecek başka okulların birden fazla atölyesine katılmanızı kolaylaştırmak için de indirimler tasarladık. Bu indirimlerin detaylarını ilgili atölyelerin sayfalarında görebilirsiniz. Tüm indirimler ve taksitlendirmeler başvurunuzun son aşamasında hesaplanacak ve toplam ücretinizden düşülecektir.

Stoa’ndeki kamplara olan ilginiz için teşekkür ederiz. Başvurunuz sonrası daha detaylı yazışırız ancak yine de size buradaki yaşam, çalışma ve konaklama mekânları ve Medrese’ye ulaşım hakkında biraz bilgi verelim istiyoruz:

Stoa’ne gelirseniz sizinle çalışmaktan büyük mutluluk duyacağız. Burada kalacağınız süre boyunca doğayla ve diğer Medrese sakinleriyle uyumlu bir yaşama katılmanızı, buranın bir parçası gibi hissetmenizi, davranmanızı diliyoruz. Sizleri Medrese’de nasıl bir yaşam bekliyor, bu sayfadan öğrenebilirsiniz.

Kendine has birçok odamız mevcut. Size uygun olacağını düşündüğünüz konaklama tipini seçmek ve/veya çalışma mekanlarımız hakkında bilgi sahibi olmak için başvurunuzu yapmadan önce lütfen konaklama mekânları sayfamıza bir göz atın.

Buraya gelmek oldukça kolay. İzmir havaalanından 1 saat uzaklıktayız sadece. Zor olan buradan ayrılmak oluyor. Medrese’ye ulaşım hakkında detaylı bilgiye bu bölümden ulaşabilirsiniz.

Bu atölyeye kimler başvurabilir?

Bu atölye önceden dans deneyimi gerektirmiyor. Hareket aracılığıyla beden bulma, ifade, yaratıcılık, farkındalık konularını araştıran herkes, tüm dallardan sanatçılar atölyemize katılabilir.

Önemli Not!

Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda sizinle ödeme ve diğer detaylarla ilgili e-posta yoluyla bağlantıya geçilecektir. Bu yüzden, başvurunuzda belirttiğiniz e-posta adresinizin doğruluğundan emin olun. Daha da önemlisi, lütfen no-reply@stoasirince.org adresini e-posta hesabınızın adres defterine ekleyin ve mesajlarımızın spam/junk/istenmeyen vb. posta klasörüne düşüp düşmediğini kontrol edin.

Başvuru durumunuzu web sitemizdeki size özel Hesabım bölümünden de takip edebilir, bize bu bölümden mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.

Atölyeye Gelmeden Önce!

Herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için Medrese’de Yaşam bölümüne mutlaka göz atmanızı rica ederiz.

Rahat hareket edilecek kat kat kıyafetler. T-shirt, sweatshirt/polar, yere basılacak çorap, dışarıda hareket edilebilecek ayakkabı, dersin yerde yatmalı yavaş bölümleri için battaniye.
Boya kalemleri, varsa müzik enstrümanları.

Sıklıkla Sorulan Sorular

Başvuru prosedürüyle ilgili sorularınız için bize yazmadan önce bu bölüme göz gezdirmenizi rica ederiz. Muhtemelen, sorunuzun cevabı orada mevcut.

×