John Tomlinson, kültürü “insanların sembolik temsil pratikleri yoluyla anlam inşa etmeye çalıştıkları bir yaşam düzeni” olarak tanımlar. M. J. Collier ise kültürün, “sembol, anlam ve normların tarihsel aktarım sistemi” olduğunu söyler. Bir bakıma kültür iletişimde anlam aktarımını sağlamaktadır. Anlamın inşası ve aktarımı sürecinde farklı kültürlerin varlığı ve birbirleri ile kurdukları ilişki ise bütün bu tanımlamalara katmanlı ve derin bir içerik kazandırır.
Henüz başlarda bir araya gelen topluluklar yüzyılın ortalarında etnisite kavramı ile tanımlanmış ve etnik kimlik, etnik kültür kavramları oluşmaya başlamıştır.
Anthony Smith, Etnisite ve etnik toplulukları tanımlarken, kültürel bir topluluğa ait olma ve kolektif kimlik algısına önemle vurgu yapar.
Etnisite bir yönüyle kolektif kimlikle de ilgilidir. Bu nedenle zaman içerisinde etnik kimlik kavramından söz edilecek ve etnik kültürlerin ayırt edici özellikleri üzerinde durulacaktır.
İşte bütün bu süreç, etnik topluluklar ve kimlikleri, bu toplulukların kültürel süreçleri içerisinde ortaya koydukları anlam ve ifade formalarının bir araya gelerek oluşturduğu güncel kültür yapılarını, sanatı ve felsefeyi inşa edecektir.
Bu etnik kültürlerin bazıları hala geçerliliğini ve güncelliğini korurken, bazıları unutulmuş, zamanın içerisine hapsolmuştur. Halen bilinen etnik kültürler içerisinde dahi artık hatırlanmayan pek çok önemli ve özel anlam ve ifade formlarına rastlamak mümkün.
Oysa tarih boyunca biriken ve bugünü inşa eden bütün bu kültürel süreç, dünyanın en değerli miraslarından biri…
Biz bu atölyede, etnik kültürlerin oluşumu, etnik kimlik ve yapının analizi üzerinden geçmişten günümüze ilerleyen kültürel sürecin bir parça da olsa haritasını çıkarmak düşüncesindeyiz.
Etnik kültür sosyolojisi ve bir araya gelerek oluşturdukları yeni formların günümüze etkisini anlamak ve günümüz kültürel yaşamı içerisinde hala varlığını sürdüren bu etnik yapıları daha yakından tanımak konusunda yararlı olacağını düşünüyoruz.
M.Ö 750’li yıllarda Smyrna bölgesinde yaşayan Homeros’un yapıtlarında geçen ve bugün kullandığımız “etnik” kavramının kökenini olarak kabul edeceğimiz Ethnos Hetarion, bir grup arkadaş anlamına gelmektedir.
Biz de bu atölyede bir grup arkadaş ile söyleyişler, anlam arayışları ve iletişim açısından bir ifade biçimi olarak gelişen ve dünyanın en eski sanat disiplinlerinden olan edebiyatın ve müziğin izleğinde etnik kültürler ve günümüz arasındaki köprüyü birlikte dolaşacağız.
Edebiyat ve Felsefe’nin bu anlamdaki tarihi üzerinden insanlığın düşünsel ve kültürel evrimini sorgularken, müziğin dilinden bahsedeceğiz.
Müzik ve kullanılan enstrümanlarla etnik yapıları daha yakından görüp, bugünün müziğine katkısını ve ilişkisini değerlendireceğiz.
Edebiyat’tan, Sözlü, sözsüz müzikten, enstrümanlar tarihinden söz ederek, örnekler ve çalışmalarla zamanda bir yolculuğa çıkacağız ve Etnik kültürlerin güncel sanat ve felsefe anlayışını nasıl beslediğini tartışacağız.
ATÖLYELER HAKKINDA
Etnisite ve Etnik Kavramları Üzerine
Etnik Kültürler Tarihi ve Sosyolojisi
Etnik Kültürlerde Edebiyat Örnekleri ve Yaklaşımı
Kültürlerarasılık, Çok Kültürlülük ve Etnisite
Disiplinlerarasılık ve Kültürel Yapı İlişkisi
Müzik ve Edebiyat İlişkisi
Öteki Kim?
Edebiyatın Diliyle Metropolden Etnik Kültüre Bakış
“Gönül Bağı”
Doğu ve Batı Müziğinin Buluştuğu Tınılar üzerinden Melodik Arayışlar
Evrensel Müzik Sürecinde Etnik Öğelerin ve Enstrumanların Rolü ve Önemi
Etnik Müzik Örnekleri ve Analizi
Etnik Müzik Örnekleri ve Analizi ile Enstrumanlar
(Tarihçesi ve incelenmesi)
Etnik & Elektronik.
Etnik müzik ve Elektronik müzik ilişkisi.
Dijital müzikte etnik unsurlar üzerine