Atölyenin amacı katılımcıların zihinsel ve bedensel farkındalıklarını geliştirmesini sağlamaktır.
Hareket derslerinde, Feldenkrais Metodu yoluyla bedensel farkındalık ve bütünlüklü ben imgesinin geliştirilmesi; Hareket Makamı çalışmaları yoluyla da hareketin doğası, analizi ve imajinasyon ile bedenin hareketi arasındaki ilişkinin geliştirilmesi sağlanmaya çalışılacaktır.
Dramaturji derslerinde Rene Girard’ın arzu ve günah keçisi kavramları hem Hamlet, Oidipus, Antigone ve Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası gibi klasik oyunların yakın okumaları hem de gündelik yaşam örnekleri üzerinden tartışılacaktır.
Hareket ve okuma çalışmalarının birlikte yürütülmesi sayesinde katılımcının kendi beden ve zihin tasavvurunun farkına vararak kendisi ve genel olarak kendilik üzerine düşünce geliştirebilmesi hedeflenmektedir.
Hareket çalışmaları için esnek ve fazla bol olmayan rahat kıyafetler gerekmektedir.
Hareket Makamı Çalışması: Makam, Doğu müziğinde ses serisinin [gam] belirli bir kullanımını ifade eden müzikal bir terimdir. Laban, Delsarte ve Feldenkrais’ın hareket teorilerinden esinlenerek Celal Mordeniz tarafından geliştirilen Hareket Makamı, hareketin en küçük bağımsız değişkenleri açısından analizine ve yorumlanmasına dayanan bir çalışmadır. Katılımcı hareketi, değişkenleri açısından algılamaya başlayınca, bedeni ve zihni arasındaki ilişkiyi ve kendi hareket makamını, yani kendi beden ve hareket alışkanlıklarını değiştirip geliştirebilir. Çalışma, sadece katılımcının hareket yelpazesini genişletmekle kalmaz, aynı zamanda imgelem kapasitesini de zenginleştirir. Bu çalışmaya aşina olan bir oyuncu, bir role hazırlanırken, karakterinin hareket makamını analiz edebilecek ve karaktere farklı ve özgün bir bakış açısı geliştirebilecektir.
Bedensel Farkındalık: Gündelik yaşam, insan bedeninde ciddi kronik kasılmalar meydana getirir. Bu kasılmalar insanın hem hareket ve eylem yeteneklerini hem de yaratıcı enerjisini kısıtlar. Bunların eliminasyonu ancak bir beden farkındalığı geliştirilerek mümkün olabilir. Bedensel farkındalık üzerine çalışmak, katılımcının mekân algısında ve hareket kapasitesinde şaşırtıcı dönüşümler sağlar. Atölyede bedensel farkındalığı artırmak için Moshe Feldenkrais’in geliştirmiş olduğu Bedensel Farkındalık metodunun etütleri icra edilir.