İleri Oyunculuk Atölyesi

İleri Oyunculuk 2020

Bu kamp farklı insanlarla ve çalışma üsluplarıyla karşılaşmaya açık, mesleki soruları, arayışları olan oyunculara, dramaturglara ve yönetmenlere yönelik bir araştırma çalışması olarak tasarlanmıştır.

Kampta katılımcıların aşağıda belirtilen başlıklardaki kapasitelerini geliştirmeleri hedeflenmektedir:

Bedensel farkındalık
Mekansal farkındalık
Nefes
Tınlatıcıların ve sesin titreşimsel özelliğinin keşfi
Şarkı söyleme
Hareketin doğasını kavrama, hareket serileri düzenleyebilme
Anlatı teknikleri
Oyunculuk sanatında temsil ve olay
Zihinsel ve sanatsal analiz
Kampta yapılacak teatral çalışmalar, ağırlıklı olarak oyuncunun fiziksel ve vokal imgelemlerini geliştirmeye yönelik olacaktır. Program katılımcılarla birlikte evrilir. Ancak üzerinde yoğunlaşılacak temel çalışmalar şöyle sıralanabilir:

Hareket ve Ses Makamı: Celal Mordeniz tarafından Laban ve Delsarte’nin hareket teorilerinden ilhamla geliştirilmiş bu çalışma yönteminde, hareket en ufak bağımsız özelliğine kadar ayrıştırılır ve bu küçük detaylar üzerine çalışılır. Oyuncu, hareketin her değişkenine hâkim olduktan sonra bu değişkenlerle istediği gibi oynayabilecek, doğaçlayabilecektir. Hareket Makamı tekniği, oyuncunun hareket yelpazesini, hareket etme biçimlerini zenginleştirmekle kalmaz; dünyayı algılamasında da önemli değişikliklere yol açar. Bu tekniğe aşina olan oyuncu, bir role hazırlanırken, karakterinin hareket ediş biçimlerini makam tekniği yardımıyla rahatça analiz edebilecek ve farklı bir bakış açısı geliştirebilecektir.

Ses Makamı: Hareket makamında hareket için yapılan detaylı analiz, sese de uygulanabilir. bu yöntemde, oyuncunun sesin tüm değişkenlerine hâkim olması hedeflenmektedir. Ses makamı çalışmasında oyuncu günlük hayatında pek kullanmadığı ses tınlatıcılarını keşfedecek, ses yelpazesini genişletecek ve sesi bir hareket olarak algılayacaktır.

Bedensel farkındalık: Gündelik yaşam, insan bedeninde ciddi kronik kasılmalar meydana getirmiştir. Bu kasılmalar insanın hem hareket ve eylem yeteneklerini hem de yaratıcı enerjisini kısıtlar. Bunlar ancak bir beden farkındalığı geliştirilerek elimine edilebilir. Bedensel farkındalık üzerine çalışmak, bir oyuncunun mekân algısında ve hareket kapasitesinde şaşırtıcı dönüşümler sağlar. Kampta bedensel farkındalığı artırmak için temel olarak Moshe Feldenkrais’in geliştirmiş olduğu etütler üzerine çalışılacaktır.

Toplu oyunlar: Bazıları Grotowski, Barba, Suzuki gibi ustaların çalışmalarından alınmış; bazıları Seyyar Sahne tarafından geliştirilmiş bu oyunlarda katılımcıların fiziksel kapasitelerinin, koordinasyonunun, mekân algısının, toplulukla uyumunun artırılması hedeflenmektedir.

Şarkı çalışması: Şarkı söyleyemeyen oyuncu, ne Antik Yunan Tragedyaları, ne İran Ta’ziye’leri, ne geleneksel Uzak Doğu tiyatroları için düşünülebilecek bir şeydir. Şarkı söylemenin oyunculuk sanatından ayrışması, tiyatronun kaynaklarından uzaklaşmasıyla vuku bulan modern bir olgudur. Bu sebeple Jerzy Grotowski, Eugenio Barba gibi tiyatroyu kökenleriyle buluşturan tiyatro adamları için şarkı, sanat yaşamları boyunca ana araştırma konularından biri olmuştur. Kampta, Afro-Karayip, Kızılderili, Moğol, Japon, İran, Arap, Anadolu coğrafyalarından belirli bir titreşimsel niteliğe sahip otantik şarkılar üzerine çalışılacaktır.

Tirat çalışması: Bir tiradın tümüyle fiziksel-bedensel yönergelerle niteliksel olarak nasıl farklılaşabileceği araştırılacaktır. Sahnede inanç ve gerçeklik duygusunun oluşumunda bedensel farkındalığın önemi uygulamalı olarak görülecektir.

Celal Mordeniz

Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden 2000 yılında mezun oldu. 2005 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nden Ta’ziye ve Tragedya karşılaştırması yaptığı teziyle master derecesi, “Hareket, Eylem ve Diyalog” isimli teziyle doktora derecesi aldı. 1991′de Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nda oyuncu olarak başladığı tiyatro çalışmalarına 2000 yılından bu yana yönetmenlik yaparak devam ediyor. Seyyar Sahne’nin ve Stoa’nin kurucusu ve yönetmenidir. 2006′dan bu yana süren tiyatro kamplarının başlangıcından bugüne sanat yönetmenliğini yürütmektedir.

Kamp Tarihi

12 – 22 Temmuz 2020

Özet Program

Bu program, tahmini programdır. Giriş ve çıkış saatleri dışındaki saatler, (yemek ve çalışma saatleri) atölyeden atölyeye ufak farklılıklar gösterebilir.

12 Temmuz

15.00: Medrese'ye varış, kayıt ve odaya yerleşme 16:30: İkindi atıştırması 17:00: tanışma ve sonrasında ilk çalışma 20.00 Akşam yemeği

13 – 21 Temmuz

9.00 - 10.00 Kahvaltı 10.00 - 13.30: Sabah çalışması 13.30 - 14.30: Öğle yemeği 15.30 - 17.00: Akşam çalışması 1.seans 17.00: İkindi atıştırması 17.30 - 19.30 Akşam çalışması 2.seans 19.30 - 20.30 Akşam yemeği

(Gün boyunca ortalama 7 saat çalışma)

22 Temmuz

9.00 - 10.00 Kahvaltı 10:00-12:30 Sabah çalışması ve Medrese'den ayrılış

Detaylı Program

Atölyenin detaylı programı Medrese'ye geldiğinizde açıklanacaktır.

Kontenjan: 16 Kişi

Konaklama, yemek ve eğitim dahil toplam ücretler

Konaklama → Tip A Tip B Tip C Tip D
Dönem 1 İnd 1995 ₺ 2225 ₺ 2845 ₺ 3825 ₺
Std 2195 ₺ 2425 ₺ 3045 ₺ 4025 ₺
Dönem 2 İnd 2195 ₺ 2425 ₺ 3045 ₺ 4025 ₺
Std 2395 ₺ 2625 ₺ 3245 ₺ 4225 ₺
Dönem 3 İnd 2395 ₺ 2625 ₺ 3245 ₺ 4225 ₺
Std 2595 ₺ 2825 ₺ 3445 ₺ 4425 ₺

Tip A: Kendi Çadırınız Tip B: 18 veya 12 Kişilik Yatakhane veya Medrese Çadırı Tip C: 2 veya 3 Kişilik Tuvalet ve Banyolu Oda Tip D: Tek Kişilik Tuvalet ve Banyolu Oda (Ücretler kişi başıdır)

Dönem 1: 31 Mayıs 2020 saat 23.59'a kadar yapılan başvurular
Dönem 2: 1 Haziran 2020'den 15 Haziran 2020 saat 23.59'a kadar yapılan başvurular
Dönem 3: 16 Haziran 2020'den itibaren yapılan başvurular

Yukarıdaki ücretlere eğitim ücreti, konaklama, üç öğün yemek ve KDV dahildir.

İnd: İndirimli (Öğrenciler veya Medrese geçmiş katılımcıları)
Std: Standart

İndirimler

Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere erken kayıt indirimlerinin yanı sıra öğrencilere ve daha önce yolu Medrese’den geçmiş eski katılımcılarımıza tüm atölyeler için 200TL burs/indirim sağlıyoruz. Bu katılımcıların başvurularını tamamlarken karşılarına çıkacak kupon kullanma aşamasında OGRENCI ya da MEDRESEDOSTU yazmaları yeterli olacak. Bu kuponlar birden fazla atölye için kullanılabilir. Aynı atölye için ise iki kupon birden kullanılamıyor.

Bunun yanı sıra nakit ödemelere ekstra %5’lik bir indirim daha  yapıyoruz. Bununla ilgili detaylar onay mesajımızda olacak.

Tüm indirimler ve taksitlendirmeler başvurunuzun son aşamasında hesaplanacak ve toplam ücretinizden düşülecektir.

Toplam tutarla ilgili bir yanlışlık olduğunu düşünüyor ve değiştiremiyorsanız başvurunuzu yine de yapınız. Sonrasında bize “Hesabım” bölümünden veya workshop@stoasirince.org adresinden yazarsanız, biz gerekli kontrolleri ve düzeltmeleri yaparız.

Stoa’ndeki kamplara olan ilginiz için teşekkür ederiz. Başvurunuz sonrası daha detaylı yazışırız ancak yine de size buradaki yaşam, çalışma ve konaklama mekânları ve Medrese’ye ulaşım hakkında biraz bilgi verelim istiyoruz:

Stoa’ne gelirseniz sizinle çalışmaktan büyük mutluluk duyacağız. Burada kalacağınız süre boyunca doğayla ve diğer Medrese sakinleriyle uyumlu bir yaşama katılmanızı, buranın bir parçası gibi hissetmenizi, davranmanızı diliyoruz. Sizleri Medrese’de nasıl bir yaşam bekliyor, bu sayfadan öğrenebilirsiniz.

Kendine has birçok odamız mevcut. Size uygun olacağını düşündüğünüz konaklama tipini seçmek için başvurunuzu yapmadan önce lütfen konaklama mekânları sayfamıza bir göz atın.

Buraya gelmek oldukça kolay. İzmir havaalanından 1 saat uzaklıktayız sadece. Zor olan buradan ayrılmak oluyor. Medrese’ye ulaşım hakkında detaylı bilgiye bu bölümden ulaşabilirsiniz.

Bu atölyeye kimler başvurabilir?

Oyunculukla uğraşan veya bedeninin, nefesinin, sesinin olanaklarını geliştirmek isteyen herkes.

Önemli Not!

Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda sizinle ödeme ve diğer detaylarla ilgili e-posta yoluyla bağlantıya geçilecektir. Bu yüzden, başvurunuzda belirttiğiniz e-posta adresinizin doğruluğundan emin olun. Daha da önemlisi, lütfen no-reply@stoasirince.org adresini e-posta hesabınızın adres defterine ekleyin ve mesajlarımızın spam/junk/istenmeyen vb. posta klasörüne düşüp düşmediğini kontrol edin.

Başvuru durumunuzu web sitemizdeki size özel Hesabım bölümünden de takip edebilir, bize bu bölümden mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.

Atölyeye Gelmeden Önce!

Geldiğinizde herhangi bir sürprizle karşılaşmamanız için Medrese'de Yaşam bölümüne mutlaka göz atmanızı rica ederiz.

Katılımcıların hareket çalışmalarında giymek üzere siyah tayt veya mayo takımı, şarkı çalışmalarında giymek üzere spor olmayan ve giymekten hoşlandıkları gömlek, pantolon ve bol etekler getirmelerini bekliyoruz.

Bu bölümde yazanlar dışında yapmanız gereken bir ön hazırlık olursa sizinle iletişime geçilecektir.

Sıklıkla Sorulan Sorular

Başvuru prosedürüyle ilgili sorularınız için bize yazmadan önce bu bölüme göz gezdirmenizi rica ederiz. Muhtemelen, sorunuzun cevabı orada mevcut.

Covid-19 Salgını Dolayısıyla Kayıt Sürecindeki Değişiklikler

Bu karantina günlerinin geçeceği ve avluda birlikte sanatımız üzerine düşüneceğimiz umuduyla atölyelerimizi başvuruya açıyoruz. Salgının getirdiği belirsizliği azaltmak için kayıt ve ödeme sürecinde yaptığımız değişikliklerin, planlarınızı yaparken sizi bir nebze rahatlatacağını umuyoruz.

  • Erken kayıt dönemimizi geçtiğimiz senelere kıyasla oldukça uzun tutarak 1 Haziran’a kadar uzattık.
  • Başvurunuzu 1 Haziran’a kadar erken kayıt indiriminden yararlanarak yapın, değerlendirelim ve başvurunuzla ilgili sonucu size bildirelim. 1 Haziran’a kadar sizden herhangi bir ödeme beklemiyoruz.
  • 1 Haziran itibariyle bu fırtınanın biraz dineceğine karar verirsek sizden kesin kayıt için normalde aldığımızdan düşük miktarda bir ön ödeme bekleyeceğiz.
  • Pandemi alarmı geçti, kamp gerçekleşiyor ve siz ön ödemenizi yaptınız diyelim. Yine de sonradan endişelenip kampa gelmemeye karar verirseniz ödediğiniz ücretten doğan hakkınızı bir sonraki kampınızda kullanmak üzere saklı tutacağız.
×