Şirince Çocuk Köyü
2021 yılı Ağustos ayında NEDEN Yaşam Boyu Öğrenme Derneği olarak ilkini gerçekleştirdiğimiz Şirince Çocuk Köyü’nün ikincisine davet ediyoruz sizleri!
İlk kampta yaptığımız felsefe, sanat ve yaratıcı drama atölyeleri; sokak oyunları; doğa yürüyüşleri ve yıldızların altında felsefe, kamp ateşi, masal ve açık hava sinema gecesi gibi etkinliklerin tadı damağımızda kaldı.
Bu bahar, çalışmalarımızı çocuklarla ve ebeveynleri ile tekrar paylaşmak istiyoruz; 7 yaş ve üstü çocukları, NEDEN’in 9-12 Nisan 2022’deStoa’nde kurulacak Şirince Çocuk Köyü’ne davet ediyoruz. Eğitim yılının son çeyreğine girerken, çocukların akranlarıyla ve ebeveynlerin de birbirleri ile vakit geçirebilecekleri keyifli alanlarda buluşmayı hayal ettik.
Birlikte üç şey yapmak istiyoruz:
Çocukların merak ve ihtiyaçlarını anlamaları için yavaşlamak;
Dünyayı tanırken kendi ilgi alanlarını fark etmelerine yardımcı olup yaratıcılıkları ile bağ kurabilecekleri bir alan açmak;
Dışarı çıkmak, arkadaş edinmek ve oynamak.
Böylece çocuklarımıza belkemiğini “doğada oyun”un oluşturduğu bir program hazırladık. Bu ikinci kampta, ilkindeki atölyelere ek olarak, ilkel alet tasarımı, define avı, kerpiç ve taştan küçük ocak yapımı gibi sürprizlerimiz olacak …
Kullanacağımız araçlardan birisi; dünyanın pek çok yerinde uzun yıllardır müfredatın ayrılmaz bir parçası olarak uygulanan “Çocuklar İçin Felsefe”. Felsefe, çocuklara uyarlandığında doğru yaklaşım, onu ayrı bir ders ya da disiplin olarak ele almak değil çocukların disiplinler üzeri düşünme becerilerini geliştirmek, (doğru) soru sormalarını teşvik etmek ve soru yelpazelerini genişletmek, hayata, her türlü olaya ve probleme çok yönlü olarak bakabilmelerini sağlamak, dogmatik ile bilimsel olanı ayırmalarını sağlamak, kavramsal düşünebilme yetilerini geliştirmek ve onlarda fikir zenginliği oluşturmak olmalı diye düşünüyoruz.
Bir diğer aracımız yaratıcı drama; yaşanmışlıklarla oluşan hikayelerin olduğu her alanı konu alabilen yaratıcı drama, bize yaşamımızın bir kesitini tekrar etme şansı verir. Bu anlamda “Drama, yaşama meydan okumadır.” (Dorothy Heatcote) Ezberci eğitimin aksine, patikalardan oluşan yolda oyunsu tekniklerden yararlanarak farklı bakış açılarıyla bir konuyu kendiliğinden öğrenmeyi sağlayan araçtır. Biz de bu aracı çocukların en ciddiye aldığı “oyunlarla” zenginleştirip keyif alacağımız bir hale getirmeye çalışacağız.
Zuhal Tankaş
1975 yılında Selçuk’ta doğdum. Üniversiteyi okumak için gittiğim İstanbul’ da, yaşam benim için çekilmez hale gelince, koşuşturmanın olmadığı; yavaşlayarak, fark ederek, bağ kurup hissederek yaşayabileceğime inandığım, doğduğum kasabaya geri döndüm.
20 yıl hukuk ve bankacılık sektöründe çalıştıktan sonra, kalbimin attığı “Çocuklar” a dair bir şeyler yapmak için yeniden üniversite okudum. Çocukların eş değerlerinin, öz değerlerinin, duygu ve ihtiyaçlarının farkında bireyler olmasına eşlik etmek en büyük amacım haline geldi. Bu yol beni çocuklarla göz göze, yürek yüreğe, merkezinde oyunsu araçları kullanabileceğim Yaratıcı Drama ile tanıştırdı. Yerel kurumlar ve uluslararası “The Walk of Little Amal” projesi aracılığıyla, yaratıcı drama atölyelerinde yüzlerce çocuğa ulaşma imkanı buldum.
Şirince Orman Akademisi’nde anasınıfı öğretmenliği ve yaratıcı drama eğitmenliği yapıyorum. Alternatif eğitim yaklaşımlarına olan merakım sebebiyle yolum, NEDEN Yaşam Boyu Öğrenme Derneği ile kesişti. 10 yaşında Bilge isminde bir kızım var; yarı zamanlı anne ve tam zamanlı, çocuklardan öğrenen bir öğrenciyim.
Buket Kurt
İstanbul Üniversitesi sınıf öğretmenliği lisans programını tamamladıktan sonra aynı üniversitede felsefe bölümü yüksek lisans programına başladım. Buradayken “çocuk felsefesi/çocuklar için felsefe”nin asıl keşfetmek istediğim dünya olduğunu fark ederek eğitimimi tez aşamasında bıraktım ve bu alana yöneldim.
On bir yıl İstanbul’da birçok kıymetli kurumda sınıf öğretmenliği, çocuk hakları ve ayrımcılık çalışmaları, çocuk felsefesi kolaylaştırıcılığı, program geliştirme uzmanı ve akademik liderlik gibi çeşitli görevlerde çalıştım. Son birkaç yılında tek motivasyon aracım tüm tatillerimi herhangi bir ormanda, küçük bir köyde veya sahil kıyısında bir çadırda geçirmek oldu. Bu duygunun iyice ağır bastığı bir gün “Şirince Orman Akademisi” girişiminin ilanını gördüm ve ilk uçakla görüşmeye geldim.
Son üç yıldır onlarla birlikte “ormanda bir öğretmen” olmayı öğrenmeye çalışıyorum. Yıllardır çocuklara bilim ve felsefe tarihini sevdirmek için uydurduğum masalların çok yakında Beta Kids Yayıncılıktan çıkacak “Çocuklarla Felsefe” serisi aracılığıyla binlerce çocukla buluşturacak olmanın heyecanını yaşıyorum. Ve kurucu üyelerinden olduğum NEDEN Derneği aracılığı ile buluşacağım çocuklarla bir araya gelme hayalleri kuruyorum…
Müge Kılınç
ODTÜ Mimarlıkta lisans ve ODTÜ Sosyal Psikolojide yüksek lisans okudum. Bir süre mimar olarak çalıştıktan sonra; büroda, bilgisayar başında çalışmayı bırakıp kadınlarla, yaşlılarla ve gençlerle çalıştım. Türkiye’nin ve dünyanın bir çok yerinde gençlik çalışması yaptım. Sonra kültür, bellek ve yerel tarih çalışmalarına devam ederken çocuklarım Doğa ve Çakıl hayatıma girdi. Onlarla oldukça, çocuk merakı ve yaratıcılığı çok büyüleyici gelmeye başladı. 2018’den bu yana çocuk öğrenmesi hakkında okuyup, sanat ve tasarım üzerine çıktıkları yolda, onlara arkadaş olmaya çalışıyorum.
2020 senesinde NEDEN Yaşam Boyu Öğrenme Derneği’nde kurucu üye ve Yönetim Kurulu Üyesi oldum. O günden beri de öğrenmede çocuk katılımı, çocuk dostu mekanlar, oyun ve deneyimle öğrenme methodları üzerine derinleşmeye çalışıyorum. Çocuklarımla ve tüm çocuklarla buluşmalar, kamplar ve atölyelerin hayalini kurmaya ve gerçekleştirmeye devam ediyorum.
Kamp Tarihi
9 – 12 Nisan 2022
14.00: Medrese’ye varış, kayıt ve odaya yerleşme 16:00: İkindi atıştırması 17:00: tanışma ve sonrasında ilk çalışma 19.00 Akşam yemeği
9 Nisan
15.00: Medrese'ye varış, kayıt ve odaya yerleşme 16:30: İkindi atıştırması 17:00: tanışma ve sonrasında ilk çalışma 20.00 Akşam yemeği
10 – 11 Nisan
9.00 – 10.00 Kahvaltı 10.00 – 12.00: Sabah çalışması 12.00 – 14.00: Öğle yemeği 14.00 – 16.00: Akşam çalışması 1.seans 16.00: İkindi atıştırması 17.00 – 19.00 Akşam çalışması 2.seans 19.00 – 20.30 Akşam yemeği
(Gün boyunca ortalama 7 saat çalışma)
12 Nisan
9.00 – 10.00 Kahvaltı 10.00 – 12.00: Sabah çalışması 12.00 – 14.00: Öğle yemeği 14.00 – 16.00: Akşam çalışması 1.seans 16.00 Medrese’den ayrılış
Kampın detaylı programına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Kontenjan: 14 Çocuk
Konaklama, yemek ve eğitim dahil toplam ücretler
1 Çocuk 1 Yetişkin | |
Kendi Çadırı | 3.150,00 ₺ |
Yatakhaneler (18 – 12 kişi) ortak tuvalet banyolu | 3.380,00 ₺ |
Tuvalet banyolu özel oda (2-3 kişilik) | 3.950,00 ₺ |
Atölyelere katılacak –aynı aileden- ikinci çocuk için toplam ek ücret 2250 TL’dir.
Atölyelere katılmayacak 2.çocuk için konaklama 4 yaşa kadar ücretsizdir.
Çocukla birlikte gelecek 2. Ebeveyn/eşlikçiler için günlük ek ücret 370 TL’dir.
1 Çocuk 1 Yetişkin katılımı dışındaki (ikinci yetişkin, ikinci çocuk v.b) durumları niyet mektubu bölümünde belirtiniz ve workshop@stoasirince.org adresine mail atarak teyit ediniz. Toplam ücret hesaplanacak ve size bildirilecektir.
Lütfen başvurunuz sonrası e-postalarınızı düzenli kontrol edin, SPAM, Junk Önemsiz e-postalar kutusuna da bakmayı ihmal etmeyin.
Yukarıdaki ücretlere 1 Çocuk Bir Yetişkin için, atölye ücreti, konaklama, 3 ana 1 ara öğün yemek, sınırsız çay ve su dahildir.
Yukarıda belirtilen durumların dışındaki talepleriniz için workshop@stoasirince.org adresine e-posta gönderebilir, bilgi talep edebilirsiniz.
Toplam tutarla ilgili bir yanlışlık olduğunu düşünüyor ve değiştiremiyorsanız başvurunuzu yine de yapınız. Sonrasında bize “Hesabım” bölümünden veya workshop@stoasirince.org adresinden yazarsanız, biz gerekli kontrolleri ve düzeltmeleri yaparız.
Stoa’ndeki kamplara olan ilginiz için teşekkür ederiz. Başvurunuz sonrası daha detaylı yazışırız ancak yine de size buradaki yaşam, çalışma ve konaklama mekânları ve Medrese’ye ulaşım hakkında biraz bilgi verelim istiyoruz:
Stoa’ne gelirseniz sizinle çalışmaktan büyük mutluluk duyacağız. Burada kalacağınız süre boyunca doğayla ve diğer Medrese sakinleriyle uyumlu bir yaşama katılmanızı, buranın bir parçası gibi hissetmenizi, davranmanızı diliyoruz. Sizleri Medrese’de nasıl bir yaşam bekliyor, bu sayfadan öğrenebilirsiniz.
Kendine has birçok odamız mevcut. Size uygun olacağını düşündüğünüz konaklama tipini seçmek için başvurunuzu yapmadan önce lütfen konaklama mekânları sayfamıza bir göz atın.
Buraya gelmek oldukça kolay. İzmir havaalanından 1 saat uzaklıktayız sadece. Zor olan buradan ayrılmak oluyor. Medrese’ye ulaşım hakkında detaylı bilgiye bu bölümden ulaşabilirsiniz.
Kimler Başvurabilir ?
- 7 yaş ve üzeri tüm çocuklara açıktır.
- Çocuk(lar)la birlikte en az bir yetişkinin katılımı beklenmektedir.
- Bir yetişkin en fazla 3 çocukla katılabilir.
Önemli Not!
Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda sizinle ödeme ve diğer detaylarla ilgili e-posta yoluyla bağlantıya geçilecektir. Bu yüzden, başvurunuzda belirttiğiniz e-posta adresinizin doğruluğundan emin olun. Daha da önemlisi, lütfen no-reply@stoasirince.org adresini e-posta hesabınızın adres defterine ekleyin ve mesajlarımızın spam/junk/istenmeyen vb. posta klasörüne düşüp düşmediğini kontrol edin.
Başvuru durumunuzu web sitemizdeki size özel Hesabım bölümünden de takip edebilir, bize bu bölümden mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.
Atölyeye Gelmeden Önce!
Geldiğinizde herhangi bir sürprizle karşılaşmamanız için Medrese'de Yaşam bölümüne mutlaka göz atmanızı rica ederiz.
Yanınızda gelirken şapka, matara, güneş gözlüğü, güneş kremi; not defteri ve kalem, fotoğraf makinesi, varsa dürbün/teleskop, büyüteç; doğa yürüyüşüne uygun kıyafetler, mayo, sırt çantası; varsa sürekli kullandığınız ilaçlar ve sinek kovucu losyon getirmeyi unutmayın.
Bu bölümde yazanlar dışında yapmanız gereken bir ön hazırlık olursa sizinle iletişime geçilecektir.
Sıklıkla Sorulan Sorular
Başvuru prosedürüyle ilgili sorularınız için bize yazmadan önce bu bölüme göz gezdirmenizi rica ederiz. Muhtemelen, sorunuzun cevabı orada mevcut.