Şirince Çocuk Köyü

Çocuk Köyü kamp Banner2

Biz Şirince’de yaşayan bir grup ebeveyn ve çocuklarla birlikte çalışan-üreten eğitmenler olarak bir süredir çocukların merak ve ihtiyaçlarını merkeze alarak, büyümelerine ve öğrenmelerine nasıl eşlik edebiliriz üzerinde çalışıyor ve üretiyoruz. 2018 yılında Şirince Orman Okulu’nu hayal ettik ve 2020 yılında da NEDEN Yaşam Boyu Öğrenme Derneği’ni kurduk. Bu yaz, bu çalışmalarımızı çocuklarla ve ebeveynleri ile paylaşmak istiyoruz ve 7-10 yaş arası çocukları ve ailelerini, NEDEN’in 16-21 Ağustos 2021’de Stoa’nde kurulacak Şirince Çocuk Köyü’ne davet ediyoruz.

Birlikte üç şey yapmak istiyoruz: çocukların merak ve ihtiyaçlarını anlamaları için yavaşlamak; dünyayı tanırlarken kendi ilgi alanlarını fark etmelerine yardımcı olup yaratıcılıkları ile bağ kurabilecekleri bir çevre tasarlamak; evde geçen uzun zamanın ardından sosyalleşmek ve oynamak. Böylece çocuklarımız belkemiğini “doğada oyun”un oluşturduğu çalışmalarla kendi meraklarına yaklaşacaklar.

Kamp boyunca yıldızları seyredip felsefe konuşacağız, Yaratıcı Drama yapıp, doğada yürüyecek, böcek ve bitkileri inceleyeceğiz, marangozluk, bahçıvanlık yapıp kamp kuracağız, ateş yakıp film izleyeceğiz ve yemek hazırlayıp masal dinleyeceğiz!

Kullanacağımız araçlardan birisi; dünyanın pek çok yerinde uzun yıllardır müfredatın ayrılmaz bir parçası olarak uygulanan “Çocuklar İçin Felsefe”. Felsefe, çocuklara uyarlandığında doğru yaklaşım, onu ayrı bir ders ya da disiplin olarak ele almak değil çocukların disiplinler üzeri düşünme becerilerini geliştirmek, (doğru) soru sormalarını teşvik etmek ve soru yelpazelerini genişletmek, hayata, her türlü olaya ve probleme çok yönlü olarak bakabilmelerini sağlamak, dogmatik ile bilimsel olanı ayırmalarını sağlamak, kavramsal düşünebilme yetilerini geliştirmek ve onlarda fikir zenginliği oluşturmak olmalı diye düşünüyoruz.
Bir diğer aracımız Yaratıcı Drama; yaşanmışlıklarla oluşan hikayelerin olduğu her alanı konu alabilen yaratıcı drama, bize yaşamımızın bir kesitini tekrar etme şansı verir. Bu anlamda “Drama, yaşama meydan okumadır.” (Dorothy Heatcote) Ezberci eğitimin aksine, patikalardan oluşan yolda oyunsu tekniklerden yararlanarak farklı bakış açılarıyla bir konuyu kendiliğinden öğrenmeyi sağlayan araçtır. Biz de bu aracı çocukların en ciddiye aldığı “oyunlarla” zenginleştirip keyif alacağımız bir hale getirmeye çalışacağız. Çocuklarla farkındalık ve konsantrasyon temelli resim ve heykel çalışmaları ile de; resim ve heykel teknikleri üzerinde uzmanlaşmayı değil, resim ve heykel malzemelerini kullanarak oyun geliştirme ve komposizyon kurma becerisini arttırmayı hedefliyoruz.


Not: Lütfen başvuru formundaki niyet mektubunu ve sağlık durumu ile ilgili soruları çocuğunuzla ilişkilendirerek cevaplayınız.

Buket Kurt

İstanbul Üniversitesi sınıf öğretmenliği lisans programını tamamladıktan sonra aynı üniversitede felsefe bölümü yüksek lisans programına başladım. Buradayken “çocuk felsefesi/çocuklar için felsefe”nin asıl keşfetmek istediğim dünya olduğunu fark ederek eğitimimi tez aşamasında bıraktım ve bu alana yöneldim.

On bir yıl İstanbul’da birçok kıymetli kurumda sınıf öğretmenliği, çocuk hakları ve ayrımcılık çalışmaları, çocuk felsefesi kolaylaştırıcılığı, program geliştirme uzmanı ve akademik liderlik gibi çeşitli görevlerde çalıştım. Son birkaç yılında tek motivasyon aracım tüm tatillerimi herhangi bir ormanda, küçük bir köyde veya sahil kıyısında bir çadırda geçirmek oldu. Bu duygunun iyice ağır bastığı bir gün “Şirince Orman Okulu” girişiminin ilanını gördüm ve ilk uçakla görüşmeye geldim.

Son iki yıldır onlarla birlikte orman okulu öğretmeni olmayı öğrenmeye çalışıyorum. Yıllardır çocuklara bilim ve felsefe tarihini sevdirmek için uydurduğum masalları bir kitap projesinde derlemeye çalışıyorum. Ve kurucu üyelerinden olduğum NEDEN Derneği aracılığı ile buluşacağım onlarca yeni çocukla bir araya gelme hayalleri kuruyorum…

Zuhal Tankaş

1975 yılında Selçuk’ta doğdum. Üniversiteyi okumak için gittiğim İstanbul’ da, yaşam bizim için çekilmez hale gelince; koşuşturmadan uzak olmak ve doğayı/hayvanı/insanı/kendini fark ederek yaşamak için, doğduğum kente geri döndüm.
20 yıl hukuk ve bankacılık sektöründe çalıştıktan sonra, kalbimin attığı “çocuklar” a dair bir şeyler yapmak için yeniden üniversite okudum. Hala da Çocuk Gelişimi Bölümü’nde öğrenciyim. “Kendimize dair inancımız hayatımızı şekillendirir.” den hareketle, çocukların kendilik algılarında “değerli” olduklarına dair inancı pekiştirmek en büyük amacım haline geldi. Bu yol beni çocuklarla göz göze, yürek yüreğe, merkezinde oyunsu araçları kullanabileceğim Yaratıcı Drama ile tanıştırdı. Şirince Orman Okulu’nda anasınıfı öğretmenliği ve Selçuk Belediye Kreşi’nde Yaratıcı Drama eğitmenliği yapıyorum. Alternatif eğitim yaklaşımlarına olan merakım sebebiyle yollarımız, NEDEN Yaşam Boyu Öğrenme Derneği ile kesişti. 9 yaşında Bilge isminde bir kızım var; yarı zamanlı anne ve tam zamanlı, çocuklardan öğrenen bir öğrenciyim.

Müge Kılınç

ODTÜ Mimarlıkta lisans ve ODTÜ Sosyal Psikolojide yüksek lisans okudum. Bir süre mimar olarak çalıştıktan sonra; büroda, bilgisayar başında çalışmayı bırakıp yaşlılarla ve gençlerle çalıştım. Türkiye’nin ve dünyanın bir çok yerinde gençlik çalışması yaptım. Sonra kültür, bellek ve yerel tarih çalışmalarına devam ederken çocuklarım Doğa ve Çakıl hayatıma girdi. Onlarla oldukça, çocuk merakı ve yaratıcılığı çok büyüleyici gelmeye başladı. 2018’de Stoa’nde Şirince Orman Okulu’nu kurduk. 2020 senesinde de NEDEN Yaşam Boyu Öğrenme Derneği’nde kurucu üye ve Yönetim Kurulu Üyesi oldum. Motor kullanmayı ve matematiği seviyorum. Şimdilerde öğrenmede çocuk katılımı, çocuk dostu mekanlar, oyun ve deneyimle öğrenme metodları üzerine derinleşmeye çalışıyorum.

Şule Yiğit

1979 yılında Ankara’da doğdum. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat bölümünü bitirdim. Üniversite yılları boyunca öğrenci kültür merkezinde resim kulübünün aktif üyesi oldum. Mezuniyet sonrası kendi atölyemi kurdum. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli sanat galerilerinde, eserlerimle, grup sergileri ve kişisel sergilerde yer aldım. Gösteri afişleri, tiyatro aksesuarları ve çocuk kitapları için ilüstürasyonlar yaptım. 2006 yılından itibaren kil-kağıt-metal malzemeleri ağırlıklı olmak üzere heykel çalışmaya başladım. 2019 yılında kurulan alternatif sanat alanı Artmosphere’in kurucularındanım. Farklı disiplinlerden sanatçılarla bir çok proje ürettim; şimdilerde çalışmalarıma İstanbul Galata’da ve İzmir’in Şirince köyünde bulunan atölyelerimde devam ediyorum.

Azadeh Ramezani

Hareket halinde yaşayan ve çalışan Tahran doğumlu bir sanatçıyım. 2004 yılında Tahran Azad Sanat ve Mimarlik Üniversitesi, grafik tasarım bölümünden lisans derecesi ile mezun oldum. 2002 yılından bu yana Tahran’da (Azad Art Galley, Javaneh Gallery, Andisheh Cultural Center, Abtin Gallery, Dastan Galley’le), İstanbul’da(İstanbul Sanat Fuarı, Mamut Art, Selçuk’taki Balkonunda ve İmece), Amerika Birleşik Devletleri’nde (“12 inches of sin”, Las Vegas; Norwest Gallery, Detroit; UMF Emery Community Arts Center Maine; Umich Duderstadt, Michigan; Fitton Center For Creative Arts, Ohio; Scene Gallery, Michigan) resim ve kavramsal eserlerimden, karma ve solo sergilerim oldu. 2004 yılında İstanbul’a yerleştim. 2010 yılında illüstrasyonum Unesco’nun düzenlediği “2010 Uluslararası Kültürlerin Yakınlaşması Yılı” etkinliğin görseli olarak seçildi.
Zahereh Donyadideh ile birlikte sosyal medya için tasarlanan “Autopsy Process”(Otopsi Süreci) projesinin kuruculuğunu ve küratörlüğünü yaptım.
Ev balkonlarını, sergileme alanına çevirmek fikriyle Murat Savaşkan’la birlikte “Balconnection Projesi” inisiyatifini kurduk. Bağımsız bir inisiyatif olarak nitelenen “Balconnection Projesi”, Ekim 2019’tan beri faaliyetini sürdürmektedir. Şimdilerde Tahran, İstanbul ve Selçuk arasında yaşayor ve çalışıyorum.

Fatih Serdaroğlu

Dağcılık sporuna 1997 yılında Türkiye Dağcılık Federasyonu’nda başladım. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok 5000’mt üzeri dağa tırmanış organizasyonu gerçekleştirdim. Bunun yanı sıra birçok dağ kazasında ve depremlerde enkaz kurtarma operasyon yönetiminde çalıştım. Birçok ilde itfaiye erlerine kurtarma eğitimleri verdim. Birçok ulusal dergide doğa, outdoor sporlar ve gezi üzerine yazarlık ve fotoğrafçılık yaptım. Pandemiyle birlikte ailemle İstanbul’dan Şirince Köyü’ne yerleştim. Şirince’de kendi çocuklarıma ve köyde yaşayan çocuklara “doğada yaşam ve kampçılık” eğitimleri veriyorum.

Kamp Tarihi

16 – 21 Ağustos 2021

14.00: Medrese’ye varış, kayıt ve odaya yerleşme 16:00: İkindi atıştırması 17:00: tanışma ve sonrasında ilk çalışma 19.00 Akşam yemeği

16 Ağustos

15.00: Medrese'ye varış, kayıt ve odaya yerleşme 16:30: İkindi atıştırması 17:00: tanışma ve sonrasında ilk çalışma 20.00 Akşam yemeği

17 – 20  Ağustos

9.00 – 10.00 Kahvaltı 10.00 – 12.00: Sabah çalışması 12.00 – 14.00: Öğle yemeği 14.00 – 16.00: Akşam çalışması 1.seans 16.00: İkindi atıştırması 17.00 – 19.00 Akşam çalışması 2.seans 19.00 – 20.30 Akşam yemeği

(Gün boyunca ortalama 7 saat çalışma)

21 Ağustos

9.00 – 10.00 Kahvaltı 10.00 – 12.00: Sabah çalışması 12.00 – 14.00: Öğle yemeği 14.00 – 16.00: Akşam çalışması 1.seans 16.00 Medrese’den ayrılış

Kampın detaylı programına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Kontenjan: 22 Çocuk

Konaklama, yemek ve eğitim dahil toplam ücretler

Standart 1 Yetişkin
1 Çocuk
1 Yetişkin
2 Çocuk
(2. çocuk %30 indirimli)
1 Çocuk
2 Yetişkin
Kendi Çadırı        3.150,00 ₺                4.962,00 ₺         4.138,00 ₺
Medrese Çadırı        3.380,00 ₺                5.386,00 ₺         4.480,00 ₺
Yatakhane (8 – 18 kişi) Ortak tuvalet banyolu        3.442,00 ₺                5.399,00 ₺         4.573,00 ₺
Ortak tuvalet banyolu oda  (4 kişilik)        3.616,00 ₺                5.660,00 ₺         4.834,00 ₺
Tuvalet banyolu özel oda        4.602,00 ₺                7.139,00 ₺         6.313,00 ₺
Erken Kayıt indirimli (12 Temmuz’a kadar) 1 Yetişkin
1 Çocuk
1 Yetişkin
2 Çocuk
(2. çocuk %30 indirimli)
1 Çocuk
2 Yetişkin
Kendi Çadırı        2.850,00 ₺                4.662,00 ₺         3.838,00 ₺
Medrese Çadırı        3.080,00 ₺                5.086,00 ₺         4.180,00 ₺
Yatakhane (8 – 18 kişi) Ortak tuvalet banyolu        3.142,00 ₺                5.099,00 ₺         4.273,00 ₺
Ortak tuvalet banyolu oda  (4 kişilik)        3.316,00 ₺                5.360,00 ₺         4.534,00 ₺
Tuvalet banyolu özel oda        4.302,00 ₺                6.839,00 ₺         6.013,00 ₺

Atölyelere katılacak -aynı aileden- ikinci çocuk için  %30 indirimli atölye ücreti, başvurunuz sonrasında eklenecek ve size bildirilecektir.

Atölyelere katılmayacak 2.çocuk için konaklama 4 yaşa kadar ücretsizdir.

12 Temmuz 2021’e kadar gerçekleşen başvurularda 300 TL indirim uygulanır. Başvurunuz sonrasında indirimli tutar tarafınıza e-posta ile iletilecektir.

Yukarıdaki ücretlere eğitim ücreti, konaklama, üç öğün yemek ve KDV dahildir.

İnd: İndirimli (Öğrenciler veya Medrese geçmiş katılımcıları)
Std: Standart

Yukarıda belirtilen durumların dışındaki talepleriniz için workshop@stoasirince.org adresine e-posta gönderebilir, bilgi talep edebilirsiniz.

Toplam tutarla ilgili bir yanlışlık olduğunu düşünüyor ve değiştiremiyorsanız başvurunuzu yine de yapınız. Sonrasında bize “Hesabım” bölümünden veya workshop@stoasirince.org adresinden yazarsanız, biz gerekli kontrolleri ve düzeltmeleri yaparız.

Stoa’ndeki kamplara olan ilginiz için teşekkür ederiz. Başvurunuz sonrası daha detaylı yazışırız ancak yine de size buradaki yaşam, çalışma ve konaklama mekânları ve Medrese’ye ulaşım hakkında biraz bilgi verelim istiyoruz:

Stoa’ne gelirseniz sizinle çalışmaktan büyük mutluluk duyacağız. Burada kalacağınız süre boyunca doğayla ve diğer Medrese sakinleriyle uyumlu bir yaşama katılmanızı, buranın bir parçası gibi hissetmenizi, davranmanızı diliyoruz. Sizleri Medrese’de nasıl bir yaşam bekliyor, bu sayfadan öğrenebilirsiniz.

Kendine has birçok odamız mevcut. Size uygun olacağını düşündüğünüz konaklama tipini seçmek için başvurunuzu yapmadan önce lütfen konaklama mekânları sayfamıza bir göz atın.

Buraya gelmek oldukça kolay. İzmir havaalanından 1 saat uzaklıktayız sadece. Zor olan buradan ayrılmak oluyor. Medrese’ye ulaşım hakkında detaylı bilgiye bu bölümden ulaşabilirsiniz.

Kimler Başvurabilir ?

  • 7 – 10 yaş arası tüm çocuklara açıktır.
  • Çocuk(lar)la birlikte en az bir yetişkinin katılımı beklenmektedir.
  • Bir yetişkin en fazla 2 çocukla katılabilir.

 

Önemli Not!

Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda sizinle ödeme ve diğer detaylarla ilgili e-posta yoluyla bağlantıya geçilecektir. Bu yüzden, başvurunuzda belirttiğiniz e-posta adresinizin doğruluğundan emin olun. Daha da önemlisi, lütfen no-reply@stoasirince.org adresini e-posta hesabınızın adres defterine ekleyin ve mesajlarımızın spam/junk/istenmeyen vb. posta klasörüne düşüp düşmediğini kontrol edin.

Başvuru durumunuzu web sitemizdeki size özel Hesabım bölümünden de takip edebilir, bize bu bölümden mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.

Atölyeye Gelmeden Önce!

Geldiğinizde herhangi bir sürprizle karşılaşmamanız için Medrese'de Yaşam bölümüne mutlaka göz atmanızı rica ederiz.

Yanınızda gelirken şapka, matara, güneş gözlüğü, güneş kremi; not defteri ve kalem, fotoğraf makinesi, varsa dürbün/teleskop, büyüteç; doğa yürüyüşüne uygun kıyafetler, mayo, sırt çantası; varsa sürekli kullandığınız ilaçlar ve sinek kovucu losyon getirmeyi unutmayın.

Bu bölümde yazanlar dışında yapmanız gereken bir ön hazırlık olursa sizinle iletişime geçilecektir.

Sıklıkla Sorulan Sorular

Başvuru prosedürüyle ilgili sorularınız için bize yazmadan önce bu bölüme göz gezdirmenizi rica ederiz. Muhtemelen, sorunuzun cevabı orada mevcut.

×