Biz Şirince’de yaşayan bir grup ebeveyn ve çocuklarla birlikte çalışan-üreten eğitmenler olarak bir süredir çocukların merak ve ihtiyaçlarını merkeze alarak, büyümelerine ve öğrenmelerine nasıl eşlik edebiliriz üzerinde çalışıyor ve üretiyoruz. 2018 yılında Şirince Orman Okulu’nu hayal ettik ve 2020 yılında da NEDEN Yaşam Boyu Öğrenme Derneği’ni kurduk. Bu yaz, bu çalışmalarımızı çocuklarla ve ebeveynleri ile paylaşmak istiyoruz ve 7-10 yaş arası çocukları ve ailelerini, NEDEN’in 16-21 Ağustos 2021’de Stoa’nde kurulacak Şirince Çocuk Köyü’ne davet ediyoruz.
Birlikte üç şey yapmak istiyoruz: çocukların merak ve ihtiyaçlarını anlamaları için yavaşlamak; dünyayı tanırlarken kendi ilgi alanlarını fark etmelerine yardımcı olup yaratıcılıkları ile bağ kurabilecekleri bir çevre tasarlamak; evde geçen uzun zamanın ardından sosyalleşmek ve oynamak. Böylece çocuklarımız belkemiğini “doğada oyun”un oluşturduğu çalışmalarla kendi meraklarına yaklaşacaklar.
Kamp boyunca yıldızları seyredip felsefe konuşacağız, Yaratıcı Drama yapıp, doğada yürüyecek, böcek ve bitkileri inceleyeceğiz, marangozluk, bahçıvanlık yapıp kamp kuracağız, ateş yakıp film izleyeceğiz ve yemek hazırlayıp masal dinleyeceğiz!
Kullanacağımız araçlardan birisi; dünyanın pek çok yerinde uzun yıllardır müfredatın ayrılmaz bir parçası olarak uygulanan “Çocuklar İçin Felsefe”. Felsefe, çocuklara uyarlandığında doğru yaklaşım, onu ayrı bir ders ya da disiplin olarak ele almak değil çocukların disiplinler üzeri düşünme becerilerini geliştirmek, (doğru) soru sormalarını teşvik etmek ve soru yelpazelerini genişletmek, hayata, her türlü olaya ve probleme çok yönlü olarak bakabilmelerini sağlamak, dogmatik ile bilimsel olanı ayırmalarını sağlamak, kavramsal düşünebilme yetilerini geliştirmek ve onlarda fikir zenginliği oluşturmak olmalı diye düşünüyoruz.
Bir diğer aracımız Yaratıcı Drama; yaşanmışlıklarla oluşan hikayelerin olduğu her alanı konu alabilen yaratıcı drama, bize yaşamımızın bir kesitini tekrar etme şansı verir. Bu anlamda “Drama, yaşama meydan okumadır.” (Dorothy Heatcote) Ezberci eğitimin aksine, patikalardan oluşan yolda oyunsu tekniklerden yararlanarak farklı bakış açılarıyla bir konuyu kendiliğinden öğrenmeyi sağlayan araçtır. Biz de bu aracı çocukların en ciddiye aldığı “oyunlarla” zenginleştirip keyif alacağımız bir hale getirmeye çalışacağız. Çocuklarla farkındalık ve konsantrasyon temelli resim ve heykel çalışmaları ile de; resim ve heykel teknikleri üzerinde uzmanlaşmayı değil, resim ve heykel malzemelerini kullanarak oyun geliştirme ve komposizyon kurma becerisini arttırmayı hedefliyoruz.
Not: Lütfen başvuru formundaki niyet mektubunu ve sağlık durumu ile ilgili soruları çocuğunuzla ilişkilendirerek cevaplayınız.