Siyaset Felsefesi Kampı

stoa-genel

5-11 Ağustos 2023

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

          

Programın amacı:

 Bu programın amacı, siyaset felsefesinin kimi temel isimlerini ele alarak, tarihsel bir güzergâh oluşturmaktır. Bu güzergâh, hem siyasetin tarihsel anlamlarının ve amaçlarının hem de kullanılan siyasal araç ve kavramsal setlerin nasıl dönüştüğüne odaklanacaktır. Siyasetin temel kavram ve düşüncelerinin tarihsel bir akış içerisinde giriş düzeyinde ele alınacağı bu dersin güncel sorunlarla bağlantılı çeşitli düşünsel imkânlar açacağını umuyoruz.

 

 

 

                       Eğitim programı:

 

 

I. Oturum (sabah)

II. Oturum (öğleden sonra)

5 Ağustos / Cumartesi

 

Tanışma: Siyaset felsefesi nedir?

6 Ağustos / Pazar

Platon ve Adalet

Eğitmen: İlke Yiğit

Descartes ve Kartezyen Siyaset

Eğitmen: Utku Özmakas

7 Ağustos / Pazartesi

Machiavelli ve Prens

Eğitmen: Utku Özmakas

Hobbes ve Devlet

Eğitmen: İlke Yiğit ve Utku Özmakas

8 Ağustos / Salı

Kant ve Hukuk

Eğitmen: Bora Erdağı

Marx ve Materyalizm

Eğitmen: Bora Erdağı

9 Ağusos / Çarşamba

Marx ve Sınıf

Eğitmen: Bora Erdağı

Benjamin ve Şiddet

Eğitmen: Bora Erdağı

10 Ağustos / Perşembe

Althusser ve Anti-hümanizm

Eğitmen: İlke Yiğit

Foucault ve Neoliberalizm

Eğitmen: Utku Özmakas

11 Ağustos / Cuma

Kapanış: Siyaset felsefesi nedir?

 

 

Her oturum on beş dakika ara içerecek şekilde üç saat sürmektedir.

            Okunacak metinler:

 

Kampa katılacak olanların -bir zorunluluk olmamakla birlikte- aşağıdaki metinleri inceleyerek gelmeleri tavsiye edilir.

 

Platon, Devlet, çev. S. Eyüboğlu ve M. A. Cimcoz, İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları (1, 2, 3 ve 5. bölümler)

René Descartes, Yöntem Üzerine Konuşma, çev. Murat Erşen, İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları.

Niccolo, Machiavelli, Prens, çev. Kemal Atakay, İstanbul: Can Yayınları.

Thomas Hobbes, Leviathan, çev. Semih Lim, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları (13.-26. bölümler)

Immanuel Kant, “Ebedi Barış: Felsefi Bir Tasarı”, Politik Yazılar içinde, çev. Aydın Gelmez, Ankara: Dipnot Yayınları.

Karl Marx, Komünist Manifesto, çev. Nail Satlıgan, İstanbul: Yordam Yayınları. Walter Benjamin, “Şiddetin Eleştirisi”, Walter Benjamin Kitabı içinde, haz. Tunç Tayanç, Ankara: Dipnot Yayınları.

Louis Althusser, Kapitali Okumak, çev. Işık Ergüden, İstanbul: Nora Kitap (4. bölüm)

Michel Foucault, Cinselliğin Tarihi, çev. Hülya Uğur Tanrıöver, İstanbul: Ayrıntı Yayınları (Birinci cildin 1. ve 5. bölümler.)

Doç. Dr. Bora Erdağı

Kocaeli Üniversitesi’nden makine mühendisi olarak mezun (1998) oldu. Ardından yine aynı üniversitenin Felsefe Bölümü’nden “Kant’ın Doğa Kavrayışı” ile yüksek lisans (2001), “Maddeci Tarihçiliğe Eleştirel Katkı Denemesi” ile doktora (2010) derecesi aldı. Erdağı’nın çok sayıda yayınlanmış makalesi, kitap bölümü ve editör olarak katkı verdiği çalışması bulunmaktadır. Felsefelogos, Praksis, Toplum ve Bilim, Kampflatz, Alternate Routes, Cogito, Baykuş katkılarının gerçekleştiği bazı akademik mecralardır. Erdağı söz konusu akademik çalışmaları nedeniyle hukuk ve siyaset felsefesi doçenti olmuştur (2013) ve yine aynı üniversitede ağırlıklı olarak 19. yüzyıldan çağdaş döneme felsefi okumalar ile ilgili dersler vermektedir. Erdağı, Sanat Kahvesi’nde (1993-1998), Fayton dergisinde (1998-99), felsefelogos dergisinde (2001-2010), kampfplatz’ta (2011-2014), Kocaeli Kültür Kolektifi Derneği’nde (2010-2016), Etkinlikizi Kültürel Etkinlikler Platformu’nda (2017’den beri), Uluslararası Taner Yelkenci Hukuk ve Devlet Teorisi Sempozyumu’nda (2013’den beri) ulusal ve uluslararası katılımlı yayımlar ve etkinlikler düzenlenmesine katkı vermektedir.

Dr. İlke Yiğit

1977’de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı okulda Felsefe Yüksek Lisansı yaptı. “Louis Althusser’in İlk ve Orta Dönem Eserlerinde Olumsallık Meselesi” teziyle Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Programı’ndan doktorasını aldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’nde işletme ve felsefe alanlarında uzun yıllar asistanlık yaptı. Bir grup arkadaşıyla beraber Seyyar Sahne adlı tiyatro grubunu ve Stoa’yı kurdu; her iki kurumda da oyuncu, şarkıcı, bahçıvan, aşçı ve yönetici olarak çalıştı.

Doç. Dr. Utku Özmakas

Doktorasını 2016’da Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde tamamlayan, 2021’de doçent olan Utku Özmakas’ın çalışma alanları arasında siyaset felsefesi, biyopolitika, Michel Foucault, Jacques Derrida, dil felsefesi ve şiir kuramı yer almaktadır. Yazarları arasında Simon Critchley, Thomas Lemke, Terry Eagleton, Jacques Ranciere, İkbal Ahmet, Stuart Hall, Nancy Fraser gibi düşünürlerin de bulunduğu otuza yakın kitabı çevirmiştir. Ayrıca Sel Yayıncılık’ın “Giriş Kitaplığı” dizisinin editörüdür. Kitapları: Şiirimizde Milenyum Kuşağı (Pan, 2008), Şiir İçin Paralaks (160. Kilometre, 2013), Biyopolitika: İktidar ve Direniş (İletişim, 2018), Prens: Machiavelli’nin Muazzam Muamması (İletişim, 2019) ve Kartezyen Prens (ZoomKitap, 2022).

Fiyatlara  eğitim ücreti,  üç öğün yemek, çay-su, ve konaklama dahildir.

Stoa’ya ulaşım, ekstra içecekler (filtre kahve ya da  alkollü-alkolsüz içecekler), KDV(%8) ve Konaklama Vergisi (%2) dahil değildir.

Stoa’da Yaşam

 

Stoa’da gün 08:00’de başlayıp ve 00:00’da biter, Stoa’da ve çevresinde yaşayanları rahatsız etmemek için 22:00’dan saatten sonra yüksek sesle konuşmamaya özen göstermenizi ve 00:00’dan sonra da mutlak sessizliği korumanızı rica ederiz. Ayrıca ortak alanlardaki sazlı sözlü eğlenceler, müzik yayını, müsabakalar, vb. yine Stoa ve çevre sakinlerinin huzurunu korumak amacıyla müdüriyetin iznine tabidir. Yine atölye çalışmaları haricinde bireysel ya da grup çalışması için salonların kullanımı müdüriyetin iznine tabidir.

 

Yemekleri en mükemmel haliyle hazırlayıp servis edebilmemiz için birkaç noktaya dikkat etmenizi rica ederiz:

  • Atölye yürütücüsüyle beraber kararlaştırdığımız kahvaltı, öğle ve akşam yemeği saatlerine uymanız,
  • Mutfak, çamarşırhane, kiler ve depo alanlarına girmemeniz,
  • Yemeğinizi bitirdikten sonra bulaşıklarınızı mutfağa teslim etmeniz
  • Masalarda ve Stoa’nın altı dönüme yayılan engebeli arazisinde tabak ve bardak bırakmamanız
  • Çöplerinizi yemekten sonra organik ve plastik atık kovalarına sıyırıp, çatalları, kaşıkları kovalara bırakmanız
  • Su için bardak yerine n’olur, n’olur ve n’olur mataranızı kullanmanız (Mataranızı unuttuysanız size memnuniyetle mutfaktan bir cam şişe temin ederiz ya da bakkaldan şişe su alabilirsiniz.)

 

Yemeklerden sonra ve ikindi saatinde ise çay ikramımız vardır ve tüm çay tiryakileri bilir ki dem her zaman en sağdaki çaydanlıktan alınır. Bitki çayları etraftan toplayabilirseniz ücretsiz, bakkaldaki kavanozdan alıyorsanız ücretlidir. Kahve pek tabii ücretlidir. Alkollü-alkolsüz içecekler (bilhassa nefis gazoz) ve atıştırmalıklar (bilhassa sağlık fışkıran hurma bar) da ücrete tabi olup bakkaldaki listeye isminizi yazmak suretiyle sizin ve yalnız sizin olabilir. Bunların yanında çamaşırhane, baskı, kağıt, çember ateşi için odun gibi ihtiyaçlarınızı da hep aynı bakkaldan çeteleye işaretlemek suretiyle karşılayabilirsiniz.

 

Cam atığınız olursa lütfen cam atık kutusuna atınız.

 

Kedi ve köpekleri lütfen hiçbir şartta beslemeyiniz. Biz kendilerine düzenli olarak mama veriyoruz. Masadan beslenmeye alışan hayvanların kendileriyle beraber yaşamamız imkansız hale gelmektedir. Arzu ederseniz mama fonuna katkıda bulunabilirsiniz.

 

Salonlardaki minderleri, backjackleri, sandalye ve teknik ekipmanları kullandıktan sonra aldığınız yere koymanızı rica ediyoruz. Yine odalardaki ve salonlardaki eşyaların yerlerini müdüriyetten izin almadan değiştirmeyiniz ya da dışarıya çıkarmayınız. Takdir edersiniz ki bu mekana bağışlanmış ya da bissürü alın teriyle alınmış bu eşyalar sizden sonrakilere de hizmet verecekler.

 

Odalar ve diğer kapalı alanlarda sigara içilmediğinden, içen-içmeyen herkesin konforu için sigara içilebilen alanlar belirledik. Lütfen izmaritlerinizi çömlek veya kül tablalarına atınız; bir dalgınlık anında izmaritlerini taşların arasına sıkıştıranları uyarınız.

 

Su ve enerji tasarrufu konusunda sizin de özenli ve dikkatli olacağınız biliyoruz ve şimdiden çok teşekkür ediyoruz. Odanızdan ve salonlardan çıkarken ışıkları mutlaka kapatınız ve Stoa’dan ayrılırken kalorifer peteklerini alttaki vanayı sağa çevirmek suretiyle kapatınız.

 

Atık sular arıtma sistemine gitmektedir, tuvalet kağıdı vb yabancı maddeleri kesinlikle klozete atmayınız ve özellikle uzun süreli konaklamalarda temizlik ihtiyacı olduğunda müdüriyete bildiriniz.

 

Stoa’daki diğer arkadaşlara saygı için ortak duş ve tuvaletleri sizden sonrakiler için temiz bırakmanızı rica ediyoruz.

Sıklıkla Sorulan Sorular

 

Başvuru prosedürüyle ilgili sorularınız için bize yazmadan önce bu bölüme göz gezdirmenizi rica ederiz. Muhtemelen, sorunuzun cevabı orada mevcut.

×