Etkinlik, Poedat Kolektifi tarafından gerçekleştirilecektir. Etkinlikle ilgili daha detaylı bilgi almak için http://poedat.org/etik-bulusmalari-sinir-ve-oteki/ sayfasını, kolektifle ilgili bilgi almak için ise poedat.org adresini ziyaret edebilirsiniz.
“Sınır ve Öteki” temasıyla birincisi düzenlenen Etik Buluşmaları “aşırı yoksulluğa karşı küresel adalet”, “hayvan sömürüsüne karşı hayvan özgürlüğü” ve “göç krizine karşı toplumsal birliktelik” başlıklarıyla gerçekleşiyor.
Aşırı yoksulluk, günlük 1,9 doların altında geçinmek zorunda kalan, neredeyse hiçbir şeye sahip olmayan ve yaşam güvencesi bulunmayan bir milyardan fazla kişinin sosyal gerçekliğini ifade ediyor. “Aşırı yoksulluğa karşı küresel adalet” başlığında “Daha önce tanışmadığımız ve sınırlarımızın çok ötesinde yaşayan ama acı çeken kişilere yönelik sorumluluklarımız var mıdır?”, “Eşitsizliklere ve adaletsizliklere kayıtsız kalmamız onların bir parçası olduğumuz anlamına mı gelir?”, “Servetimizin bir bölümünü bağış olarak ayırmamızı öğütleyen efektif altruizm yaklaşımı bir çözüm olabilir mi yoksa bir yanılsama mıdır?” ve “Miras ve özel mülkiyet meşru kılınabilir mi?” gibi sorular tartışmaya açılacak.
Hayvan sömürüsü, sadece bir yılda bile yüz milyarlarca hayvanın kitlesel ölümüne, yoğun acısına ve süreğen esaretine neden oluyor. “Hayvan sömürüsüne karşı hayvan özgürlüğü” başlığında “Hayvan hareketinin tarihsel kökenleri nelerdir?”, “Abolisyonizm ve refahçılık arasında ne gibi benzerlikler ve farklar vardır?”, “Hayvan sömürüsünün hayvanlara verdiği zararlar dışında ne gibi zararları vardır?” ve “Cinsiyetçilik ve ırkçılık gibi ayrımcı ideolojiler türcülük tarafından nasıl beslenir?” gibi sorular masaya yatırılacak.
Göç krizi, gerek savaşlarla gerekse doğaya verilen zararlarla ağırlığı artan zorluklara işaret ediyor. “Göç krizine karşı toplumsal birliktelik” başlığında “Sınırların rastgeleliği ne gibi felsefi, sosyolojik ve politik sonuçlar yaratır?”, “Göç krizini yönetmede yapılan yaygın yanlış uygulamalar nelerdir?”, “Türkiye’ye sığınan Suriyelilerle ilgili ön yargılara hangi yanıtlar verilebilir?” ve “Toplumsal barışa doğru göç edenle yerli olanın uzlaşısı nasıl sağlanabilir?” gibi sorulara yanıt aranacak.
Etkinlik, yaşamın merkezinde olan sorunları pratik açılardan ve değişik disiplinlerden yakalayarak bireylerin ne gibi anlayış, davranış ve kişilik dönüşümleri içine girmesi gerektiğini sorgulayacak.
(Özgeçmişleri incelemek için adların üstüne tıklayabilirsiniz.)
Fırat Akova – Warwick Üniversitesi
Engin Arıkan – Türk-Alman Üniversitesi
Selda Bozbıyık – Hayata Destek Derneği
27 Aralık 2017
12:00 – 15:00 Varış
15:00 – 16:00 Kayıt
16:00 – 18:00 Tanışma
28 Aralık 2017
10:00 – 11:30 Hiç tanımadığımız, uzağımızda olan ve öteki kabul ettiğimiz kişilere yönelik etik yükümlülüklerimiz var mıdır? Aşırı yoksulluk ve küresel adalet yaklaşımları, Fırat Akova
11:45 – 12:45 Aşırı yoksulluğun çözümünde “en yüksek yarar” getiren çözümleri bulmak mümkün müdür? Efektif altruizm ve servet dağıtımı, Fırat Akova
13:45 – 14:45 Büyük toplumsal sorunlara kayıtsızlık bir etik suç oluşturur mu? Önceliklerimiz ve çelişkilerimiz, Fırat Akova
15:00 – 16:00 Sosyal koşullar ve ülke sınırları rastlantı eseri oluşuyorsa miras ve özel mülkiyet meşru kılınabilir mi? Elde ettiklerimiz ve yoksun bıraktıklarımız, Fırat Akova
29 Aralık 2017
10:00 – 11:30 Hayvan sömürüsü (1): Olgular ve etik tartışmalar, Engin Arıkan
11:45 – 12:45 Hayvan sömürüsü (2): Toplumsal dinamikler ve çözüm yaklaşımları, Engin Arıkan
13:45 – 14:45 Abolisyonist yaklaşım ve hayvan hareketi
“Gary L. Francione ile Söyleşi: Bir Toplama Kampını Protesto Ediyorsanız, O Kampın Koşullarının İyileştirilmesini Talep Etmezsiniz”, Engin Arıkan
15:00 – 16:30 Belgesel izleme ve tartışma
30 Aralık 2017
10:00 – 11:30 Mülteciler, hukuki sıkışmalar ve pratikteki sorunlar: Neler yapabiliriz?, Esin Bozovalı
11:45 – 13:15 Mültecilerle birlikte yaşama deneyimleri: Dünyadan ve Türkiye’den iyi örnekler, Selda Bozbıyık
14:15 – 15:45 Göç, sürgün, ruh sağlığı: Umut nerede? Levent Küey
31 Aralık 2017
10:00 – 12:00 Veda
Kamp Tarihi: 27 Aralık 2017 – 31 Aralık 2017
Başvurular Poedat Kolektifi’nin kendi internet sitesi üstünden yapılacaktır.
Konaklama, eğitim ve günde üç öğün yemek dahil:
Kendi çadırını getirenler için: 535 TL
16, 8 veya 6 kişilik odada kalanlar için: 580 TL
(Ödeme aşamasına başvurunuz POEDAT ekibi tarafından değerlendirildikten sonra geçilecektir. Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda sizinle bu ve diğer detaylarla ilgili e-posta yoluyla bağlantıya geçilecektir.)
Başvurular öncelikli olarak lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine açık olmakla beraber çalışma ve ilgi alanı etkinliğin konularıyla örtüşen herkes etkinliğe başvurabilir. Başvuru sonucu 1 ay içinde e-postayla bildiriliyor.
Stoa’ndeki kamplara olan ilginiz için teşekkür ederiz. Medrese’ye gelirseniz sizinle çalışmaktan büyük mutluluk duyacağız. Burada kalacağınız süre boyunca doğayla ve diğer Medrese sakinleriyle uyumlu bir yaşama katılmanızı, buranın bir parçası gibi hissetmenizi, davranmanızı diliyoruz.
Başvurunuz sonrası daha detaylı yazışırız ancak yine de size buradaki yaşam, çalışma ve konaklama mekânları hakkında biraz bilgi verelim istiyoruz:
Buraya gelmek oldukça kolay. İzmir havaalanından 1 saat uzaklıktayız sadece. Zor olan buradan ayrılmak oluyor.
Şirince’de hava, yazın çoğu yerde olduğu gibi oldukça sıcak. Güneş altında durulmuyor. Ancak Medrese’nin salonları ve revakları klimalı gibi… Geceleri hava serinliyor. Son üç yazdır, Eylül’e kadar hiç yağmur yağmadı. Bu sene de yağmaz muhtemelen.
Yemek menümüz genelde zeytinyağlı ve sebze ağırlıklı. Vejetaryenleri ve veganları da düşünerek menüde et olduğu öğünler, eti ayrı bir kapta pişiriyoruz. Medrese’de sağlıklı bir yemek rejimi sizi bekliyor kısacası.
Kendine has birçok odamız mevcut. Size uygun olacağını düşündüğünüz konaklama tipini seçmek ve/veya çalışma mekanlarımız hakkında bilgi sahibi olmak için başvurunuzu yapmadan önce lütfen konaklama mekânları sayfamıza bir göz atın.
Görüşmek dileğiyle…