Başlı başına bağımsız bir çalışma alanı olan, kendine özgü teorisi, konusu ve amaçları olan Karşılaştırmalı Hukuk disiplinine Türkiye’de hak ettiği önem verilmemekte, bu disiplin yalnızca hukuki araştırmalarda başvurulabilecek bir metot tipi olarak görülmektedir. Oysa Karşılaştırmalı Hukuk kişinin kendi hukuk sistemini ya da bir yabancı hukuk sistemini eleştirel bir biçimde aydınlatmasını sağlayacak yeni bir perspektifi ortaya koyma aracıdır. Kişi kendi hukuk sisteminin dışında kalan hukuk kültürlerini tanımazsa, kendi hukuk sisteminin üstünde yükseldiği ahlaki-etik temeli sorgulamadan kabul eder, başka hukuki modeller olabileceğini düşünmez. Karşılaştırmalı Hukuk kendi hukuk sistemimizle aramıza bir mesafe koymamızı sağlar ve bu şekilde kendi hukuk sistemimize soğukkanlı ve objektif bir bakış açısıyla yaklaşmamıza aracı olur. Karşılaştırmalı Hukuk bu anlamıyla bilgi dağarcığımızı artıran değerli bir sosyal bilimler disiplinidir.
Bir hafta sürecek olan kampta öncelikle karşılaştırmalı hukuk teorisini ve metodunu ele alan bir ders işlenecek, ardından 3 farklı hukuk sistemi (Kıta Avrupası hukuk sistemi, Anglo-Sakson hukuk sistemi ve İslami hukuk sistemi) kendi tarihsel, sosyal ve ekonomik bağlamları içinde tanıtılacaktır. Son olarak da bu hukuk sistemleri çeşitli başlıklar altında mukayese edilecektir. Dersler hem kamu hukukunu hem özel hukuku kapsayacaktır.
Arzu Oğuz, Ankara Üniversitesi – Karşılaştırmalı Hukuk Teorisi ve Metodu
Cemil Yıldırım, Kemerburgaz Üniversitesi – Karşılaştırmalı Hukukta Sözleşmenin Yorumu
Nilüfer Oral, Bilgi Üniversitesi – ABD Anayasa ve Ceza Hukuku
Öznur Sevdiren, Bilgi Üniversitesi – Karşılaştırmalı maddi ve usuli ceza hukuku
Zehra Özkan, Ankara Üniversitesi – Harşılaştırmalı Hukuk ve Hukukun Uyumlaştırılması / Amerikan haksız fiil hukukunda nedensellik bağının tesisinde gerçek neden
Hasan Hacak, Marmara Üniversitesi – Roma hukukunda ve İslam hukukunda genel hukuk prensiplerine dair bir mukayese / İslam yargılama hukukunda tenakuz ve Amerikan/İngiliz hukukundaki Estoppel ile mukayesesi
Artun Mimar, Galatasaray Üniversitesi – Kıta Avrupası hukuk geleneği ile Anglo-Sakson hukuk geleneği kıyaslaması
5 Ağustos öğle vakti Medrese’ye varış. 17:00’da tanışma.
6 -12 Ağustos arası her gün ortalama 7 saat ders.
12 Ağustos öğle vakti (12:30’dan itibaren) Stoa’nden ayrılış.
Kamp Tarihi: 5 Ağustos 2017 – 12 Ağustos 2017
Son Başvuru Tarihi: 30 Temmuz 2017
(Konaklama, eğitim ve günde üç öğün yemek dahil)
Kendi çadırında kalacaklar için: 785 TL
Yatakhanede kalacaklar için: 834 TL
(Başka konaklama seçenekleri de başvuru sayfasında mevcuttur.)
(Ödeme aşamasına başvurunuz değerlendirildikten sonra geçilecektir. Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda sizinle bu ve diğer detaylarla ilgili e-posta yoluyla bağlantıya geçilecektir.)
Stoa’ndeki kamplara olan ilginiz için teşekkür ederiz. Medrese’ye gelirseniz sizinle çalışmaktan büyük mutluluk duyacağız. Burada kalacağınız süre boyunca doğayla ve diğer Medrese sakinleriyle uyumlu bir yaşama katılmanızı, buranın bir parçası gibi hissetmenizi, davranmanızı diliyoruz.
Başvurunuz sonrası daha detaylı yazışırız ancak yine de size buradaki yaşam, çalışma ve konaklama mekânları hakkında biraz bilgi verelim istiyoruz:
Buraya gelmek oldukça kolay. İzmir havaalanından 1 saat uzaklıktayız sadece. Zor olan buradan ayrılmak oluyor.
Şirince’de hava, yazın çoğu yerde olduğu gibi oldukça sıcak. Güneş altında durulmuyor. Ancak Medrese’nin salonları ve revakları klimalı gibi… Geceleri hava serinliyor. Son üç yazdır, Eylül’e kadar hiç yağmur yağmadı. Bu sene de yağmaz muhtemelen.
Yemek menümüz genelde zeytinyağlı ve sebze ağırlıklı. Vejetaryenleri ve veganları da düşünerek menüde et olduğu öğünler, eti ayrı bir kapta pişiriyoruz. Medrese’de sağlıklı bir yemek rejimi sizi bekliyor kısacası.
Kendine has birçok odamız mevcut. Size uygun olacağını düşündüğünüz konaklama tipini seçmek ve/veya çalışma mekanlarımız hakkında bilgi sahibi olmak için başvurunuzu yapmadan önce lütfen konaklama mekânları sayfamıza bir göz atın.
Görüşmek dileğiyle…