Bu atölye, oyuncunun otanik fiziksel ve koordinatif sesini keşfetmesi için kendisine gereken zemini yaratmayı amaçlamaktadır. Bedenin ve sesin topolojisini yapısöküme uğratarak, saf fiziksel varlığı ortaya çıkarmak ve oyuncunun temel içsel kaynaklarına ulaşmak için, gereksiz ve estetik olandan kurtulmaya çalışacağız. Atölyenin ana hattı, kişinin sınırlarını araştırmak ve topluluk içindeki bireysel insan ilişkilerini yönlendirmek olacak. İnsan ilişkileri, denge ve istikrarsızlık arasındaki gerilimde tanımlanır. Bu gerilim, aynı zamanda, kişinin sınırlarını zorlaması ve mevcut anı deneyimlemesi için partneriyle veya grupla karşı karşıya gelmesi gereken bir duruma işaret eder.
Işıyan Oyuncu atölyesi, eylemin yaratıldığı teatral bir eşikte, bedenlerin mübadele, müzakere ve birlikte seyahat ettiği, insani karşılaşmalar arazisinde sürdürülen bir araştırmadır.
Alexandra Kazazou, Polonya’nın Wroclaw şehrinde doğmuştur. Yunan ve Leh kökenlere sahiptir. Selanik’teki Aristotle Üniversitesi’nde oyunculuk eğitimi almıştır. North National Theatre’da oyuncu olarak çalışmıştır ve Atina’da faaliyet gösteren Asypka tiyaro grubunun kurucularındandır. Fiziksel tiyatro ile ilk kez Song of the Goat Theatre’ın bir atölyesinde karşılaşmış ve 2009 yılında Wroclaw’a giderek, Manchester Metropolitan Üniversitesi ile bağlantılı Song of the Goat Theatre’da yüksek lisans oyunculuk dersleri almıştır. Kazazou halihazırda, Grotowski Enstitüsü’nde bulunan Studio Matejka’nın üyesidir. 2012 yılında, Matej Matejka’nın yönettiği Charmolypi isimli tek kişilik bir oyun hazırlamıştır. Bu oyunu Polonya, Belçika, Rusya, Yunanistan, Türkiye, ABD ve İskoçya’da sahnelemiştir. Polonya’da kaldığı altı yıl boyunca Odra Ensemble ile çalışmış, Jubilo’nun kurucularından biri olmuş ve Wroclaw Üniversitesi’nde Antik Yunan tiyatrosu dersleri vermiştir. Başlıca ilgi alanı, Yunan tragedyasında koronun işlevi ve bunun topluluk çalışması ve yaşamdaki gündelik koro ile arasındaki bağlantıdır. Küba’daki Guantanamo Körfezi’ne yaptığı seyahat, kendisi için önemli bir ilham kaynağı ve yaşam deneyimi teşkil etmektedir. Sertifikalı bir Ashtanga Yoga eğitmenidir. 2014 yılında Grotowski Enstitüsü’nde Solo Situations 2’nin bir parçası olarak sunduğu, Linatendu isimli tek kişilik bir oyun yönetmiştir. Theatre Under the Tree (İstanbul) ile birlikte Borders isimli oyunu yönetmiş, Moon Fool’un (Birleşik Krallık) yönetmeni Anna Helena McLean’in yönettiği Storm’da Miranda rolünü oynamıştır. Studio Matejka’nın The Harmony of Contradictions: Poland projesinde yönetmen yardımcılığı yapmıştır. 2015 yılının Ocak ayında Grotowski Enstitüsü Solo Situations 3’ün bir parçası olarak sunulan, Io Voulgaraki’nin yönettiği KassendER’de başrol oynamıştır. Sinema alanında ise, Pantelis Voulgaris’in yönettiği “Deep Soul” (2009) uzun metraj filminde ve 2015 yılında Cannes Avvif Festivali’nde gösterime giren “Laura or Scenes from a common world” filminde rol almıştır. Dimitris Dimitriadis’in yazdığı ve Petros Sevastikogloy’un yönettiği “Insenso” isimli tiyatro oyununda kondessa Livia Serpieri’yi oynamıştır. Bu monolog, Wroclaw’ın 2016 Kültür Başkenti açılışında sahnelenmiş ve 2016 yılı sonbaharında Wroclaw’daki Tiyatro Olimpiyatlarına katılmıştır. Yunan yazar Dimitris Dimitriadis’in yazdığı, Türk oyuncuların yer aldığı, Teatr Andra yapımı olan Troas isimli oyunu, Kadıköy Teatron’da yönetmiştir. 2017 Şubat ayında ise, Teatr Andra ve Vol. 5 ortak yapımı olan Medea Belleği’ni yönetmiştir. Halihazırda Yunanistan Ulusal Tiyatrosu Drama Okulu’nda oyunculuk eğitimi vermekte ve Epidaurus Festivali (2017 yaz) için Eyripides’in Medea’sında oyuncu olarak çalışmaktadır.
Studio Matejka, 21. yüzyıl performans tekniklerini, özellikle performans türleri arasındaki sınırlar, eğitim teknikleri arasındaki sınırlar, kişisel ifade ve kolektif rezonans arasındaki sınırlar gibi sınırlar arası geçişliliği araştıran bir fiziksel tiyatro laboratuarı olarak 2010’da kurulmuştur. Uygulamaya dayalı araştırma ile performansçılar, kuvveti, becerikliliği ve hızı geliştirmeye yönelik çalışarak birbirinden farklı fikir, imge ve dil ile fizikselin dilinden “konuşma”yı amaçlar. Studio Matejka, varolan performans yaklaşımlarından “başka” bir yaklaşım oluşturmayı amaçlamaz, daha çok varolan yöntemleri pedagojik ve yaratıcı araştırma için bir tramplen olarak kullanır, böylece kişisel keşiflerin, paternlerin ve/ya zıtlıkların haritasını çıkarır ve bunları devam etmekte olan sürecin bir parçası haline getirir.
Studio, Matej Matejka tarafından yönetilmektedir ve 7 farklı ülkeden 8 performansçıdan oluşmaktadır. Ayrıca düzenli olarak dış üyeler ile birlikte çalışmaya devam etmektedir. Vivien Wood (İngiltere), Sarie Mairs Slee (İngiltere/ABD) ve Milan Kozanek (Güney Kore) psikofiziksel araştırma konusunda Matej Matejka’ya yardımcı olmaktadır. Ditte Berkeley (İngiltere) ve Jaroslaw Fret (Polonya) müzik öğretimini yürütmektedir. Sarie Mairs Slee’ye süpervizyonda Torbiorn Oppendal (Norveç) yardımcı olmaktadır. Ayrıca Ragnhilg Freng Dale (Norveç) kayıtta ve laboratuvar araştırmasına katkıda bulunmaktadır. Studio’nun film ve belgesel konusunda çalışanlar ise Adam Hanlujak (Güney Kore), Peter Kotrha (Güney Kore) ve Karol Jarek’(Polonya)dir.
Grotowski Enstitüsü (Wroclaw), Jerzy Grotowski’nin yaratıcı pratikleriyle örtüşen sanat ve akademik araştırmaları biraraya getiren kurumdur. Jerzy Grotowski’nin 1989’da başlayarak geliştirdiği Kültür ve Tiyatro Araştırma Merkezi’nin devamı olan Enstitü, Wroclaw’da Eski Meydan’daki yerindeki Studio Na Grobli’de ve Brzezinka’da ormanda kurulmuş mekanında çalışmalara devam etmektedir. Grotowski Enstitüsü, Grotowski Merkezi’nin anlayışını sürdürmesinin yanısıra eğitim, teşvik, yapım ve yayınlama konularına da önem vermektedir. Bütün bu alanlara eşit derecede önem vermek gereklidir ve gençlerin eğitimi ve sanatsal üretimine verdiği önem sayesinde Enstitü yaşayan bir kurum olmaya devam etmektedir. Yeni kuşak sanatçıların ve kültür insanlarının yetişmesinin öncülüğünü yapar ve onları teşvik eder. Enstitü, Grotowski Merkezi’nin doğrudan ve tek varisi olarak kültür, sanat ve eğitim alanlarında farklı girişimlerini sürdürmektedir. Sanatçının, kendi üzerindeki çalışmasını kolaylaştıran bir aracı görevi görmektedir.
BAĞLANTILAR
Studio Matejka Websitesi
Studio Matejka/Trailer:
vimeo.com/30366266
Brezinka/Studio Matejka
Alexandra Kazazou-Kısa film: Sen Beklerken Hayat
(şifre: alexkazazou) vimeo.com/ 53863310
Charmolypi/Trailer
vimeo.com/64064702
21 Ağustos günü öğle vakti Medrese’ye varış. Akşam 17:00’da ilk çalışma.
22 – 27 Ağustos arası her gün ortalama 8 saat çalışma
28 Ağustos 09:00 – 12:30 arası son çalışma ve Stoa’nden ayrılış.
Detaylı günlük program:
9.00 – 10.00 Isınma
10.00 – 11.00 Kahvaltı
11.00 – 14.00 Sabah Seansı
14.00 – 17.00 Öğle Yemeği ve Ara
17.00 – 19.30 veya 20.00 Öğleden sonra Seansı
20.15 Akşam Yemeği
Kamp Tarihi: 21 Ağustos 2017 – 28 Ağustos 2017
İndirimli Erken Kayıt Son Tarihi: 30 Mayıs 2017
Son Başvuru Tarihi: 14 Ağustos 2017
KİMLER BAŞVURABİLİR?
Oyuncular, dansçılar, oyunculuk ve dans okulu öğrencileri ve/veya profesyonel ve talepkar bir ortamda çalışmaya fiziksel olarak hazır olan sanatçılar.
GELİRKEN…
Katılımcıların Antik Yunan Trajedisi Metinlerinden (örneğin Medea veya Elektra ya da Dionysos’dan) bir sayfa çalışıp hazırlanmaları,
Metinle ilişkili bir resmin (fotoğraf, tablo vb.) yanı sıra kalplerine hitap eden bir resim getirmeleri,
Bugünlerde kendileri için önemli olan (çalışma mekanında dinleyebileceğimiz) bir şarkı çalışmaları,
Araştırmak ve söylemek istedikleri (geleneksel veya başka bir türde) bir şarkı çalışmaları,
gerekmektedir.
Atölye fiziksel olarak son derece talepkardır. Çok sayıda tişört, koşu ayakkabısı ve iyi bir hazırlık gerektirmektedir. (Atölye boyunca çok fazla alkol almamak, yürüyüş yapmak vb.)
Atölye dili İngilizce olacak, Türkçe’ye ardıl çeviri yapılacaktır.
Atölyeye katılım başvuruların eğitmen tarafından onaylanmasından sonra kesinleşecektir.
Konaklama, eğitim ve günde üç öğün yemek dahil:
15 Mayıs’a kadar kesin kaydını tamamlayanlar için: 995 TL
15 Mayıs’tan sonra kayıt yaptıranlara: 1105 TL
(Ödeme aşamasına başvurunuz değerlendirildikten sonra geçilecektir. Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda sizinle bu ve diğer detaylarla ilgili e-posta yoluyla bağlantıya geçilecektir.)
Stoa’ndeki kamplara olan ilginiz için teşekkür ederiz. Medrese’ye gelirseniz sizinle çalışmaktan büyük mutluluk duyacağız. Burada kalacağınız süre boyunca doğayla ve diğer Medrese sakinleriyle uyumlu bir yaşama katılmanızı, buranın bir parçası gibi hissetmenizi, davranmanızı diliyoruz.
Başvurunuz sonrası daha detaylı yazışırız ancak yine de size buradaki yaşam, çalışma ve konaklama mekânları hakkında biraz bilgi verelim istiyoruz:
Buraya gelmek oldukça kolay. İzmir havaalanından 1 saat uzaklıktayız sadece. Zor olan buradan ayrılmak oluyor.
Şirince’de hava, yazın çoğu yerde olduğu gibi oldukça sıcak. Güneş altında durulmuyor. Ancak Medrese’nin salonları ve revakları klimalı gibi… Geceleri hava serinliyor. Son üç yazdır, Eylül’e kadar hiç yağmur yağmadı. Bu sene de yağmaz muhtemelen.
Yemek menümüz genelde zeytinyağlı ve sebze ağırlıklı. Vejetaryenleri ve veganları da düşünerek menüde et olduğu öğünler, eti ayrı bir kapta pişiriyoruz. Medrese’de sağlıklı bir yemek rejimi sizi bekliyor kısacası.
Kendine has birçok odamız mevcut. Size uygun olacağını düşündüğünüz konaklama tipini seçmek ve/veya çalışma mekanlarımız hakkında bilgi sahibi olmak için başvurunuzu yapmadan önce lütfen konaklama mekânları sayfamıza bir göz atın.
Görüşmek dileğiyle…