Tabla, Hindistan kökenli vurmalı bir müzik aletidir ve Hint klasik müziğine, yarı-klasik ve halk müziğine eşlik etmek üzere çalınır. Afganistan, Bangladeş, Sri Lanka ve bugünlerde Batı ülkelerinde de yaygın şekilde kullanılır.
Akort edilebilir bir çift davuldan oluşur: Ağaçtan yapılmış çok tiz bir davul olan Dhayan ile kilden ya da metalden yapılmış pes bir davul olan Bhayan. TALA adı verilen ritmik bir dili temsil eden, geniş bir ses üretme niteliği taşıyan, özel bir parmak tekniği ile çalınır. Bu dil, BOL (konuşma) adı verilen, ses benzetmesiyle üretilen sözcüklere ait heceli bir kod yoluyla, sesle tekrar edilebilir.
Büyük ustaların ve bestecilerin sayesinde, son iki yüzyıldır teknikler ve dil öylesine gelişmiştir ki, geniş bir ritm ve sözlü bir şekilde aktarılan geleneksel beste repertuvarıyla, Tabla bir eşlik çalgısından bir solo çalgıya dönüşmüştür.
Bu atölyede, çalgının temel ilkelerine, akorda, seslere ve hecelere (BOL), eşlik, beste ve doğaçlama için THEKA (çerçeve/ritmik döngü) çalmayı sağlayan temel tekniklere odaklanılacaktır.
Bu atölye, Tabla ile tanışmak isteyen herkese, perküsyonculara ve Hint ritmik dünyasına adım atmak isteyen tüm müzisyenlere açıktır.
2003 yılında, Kolkata Rabindra Bharat Üniversitesi eski profesörlerinden Pandit Sankha Chatterjee rehberliğinde (ki kendisi Üstat Masit Khan ile, Farukabad Gharana’da Üstat Keramatullah Khan ile ve Punjab Gharana’da Üstat Alla Rakha Khan ile çalışma şansına nail olmuştur) tabla çalışmaya başlamıştır.
Geleneksel Hint yaklaşımını öğrenmek için sık sık Hindistan’a seyahat etmiş; Venedik’teki “Fondazione Giorgio Cini”de devam eden seminerlerine katılmak ve “Association Narada Studio” dolayısıyla da Almanya’da ve İtalya’da bulunmuştur. 2005-2009 yılları arasında, 1980’lerden beridir Pandit Sankha Chatterjee’nin öğrencisi olan ve otuz yılı aşkın bir süredir farklı müzik dillerinin uyumu üzerine araştırma yapan Maestro Federico Sanesi’nin rehberliğinde sürdürülen, Vicenza’daki Arrigo Pedrollo Konservatuarı’nda “Avrupa Dışı Müzikal Gelenekler” derslerine katılmıştır.
2012 senesinden beri, ünlü müzisyen/besteci Ross M. Dally tarafından kurulan, Yunanistan’daki Labirent Müzik Okulu’nda, Duad Khan Sadozai’nin verdiği Afgan müziği seminerlerini izlemektedir.
Uzun yıllardır Avrupa ve Hindistan’da müzisyenlik yapmaktadır. Çeşitli sanatsal projelerde yer almıştır: “RasaSeyir” kuartet, Türkçe’den esinlenmiş müzik, bunlardan biridir. 2007 yılından beri İrlanda’da, bir müzisyenler kolektifiyle birlikte, Hint müziği, blues ve İrlanda halk müziğinin seslerini ve esaslarını bir potada eritme uğraşındadır. 2012 yılından beri, ünlü Hint ustalarından Gundecha Kardeşler’in İtalya’daki tilmizleri Virginia Nicoli ve Igino Giovanni Brunori’den oluşan Samvad’la birlikte çalışmaktadır. Yine 2012 yılından beridir, orijinal bestelerin (Efrèn Lopez Sanz, Miriam Encinas Lafitte) yanı sıra Afgan geleneksel repertuarına da yer veren, İspanya Valencia’daki ”Los Pajarillosensamble” üçlüsü ile çalışmaktadır.
Bu projelere ek olarak, şu çalışmalara eşlik etmiştir: Rabindra Narayan Goswami, Sitar ve Surbahar (Hindistan), Sougata Roy Chowdhury, Sarod (Hindistan), Daud Khan Sadozai, Rebab (Afganistan), Pradip Kumar Barot, Sarod (Hindistan), Ross M. Daly, Lir ve Tarhu (Yunanistan), Rishab Prasanna, Bansuri (Hindistan/Fransa), Rajib Karmakar, Sitar (Hindistan), Igino Giovanni Brunori, Saksafon, Bansuri, Virginia Nicoli, Gümüş Flüt, Vokal (İtalya), Riccardo Battaglia, Sarod (İtalya), Efrèn Lopez Sanz, Robab, Ud (İspanya), Miriam Encinas Lafitte, Dilruba, Flüt ve Perküsyon (İspanya), Kelly Thomà, Lir (Yunanistan), Giuseppe Frana, Rebab, Ud (İtalya), Zohar Fresco, Bendir, Riq, Darbuka (İsrail), Pedram Kavar Zamini, Zarb (İran), Aleix Tobias Sabater, Davul, Bendir ve İspanya geleneksel vurmalıları (İspanya), Denis Teste, Sitar (Fransa), Alexandre Jurain, Esraj (Hindistan/Fransa), Johnathan ve Andrew Kay, Saksafon (Hindistan/Kanada), Saptarshi Hazra, Sitar (Hindistan).
23 Haziran öğle vakti Medrese’ye varış. Akşam ilk çalışma.
24 – 28 Haziran arası her gün ortalama 6 saat çalışma
28 Haziran öğleden sonra Stoa’nden ayrılış.
Kamp Tarihi: 23 Haziran 2017 – 28 Haziran 2017
Erken Kayıt Son Tarihi: 30 Nisan 2017
Son Başvuru Tarihi: 21 Haziran 2017
KİMLER BAŞVURABİLİR?
Bu atölye, Tabla ile tanışmak isteyen herkese, perküsyonculara ve Hint ritmik dünyasına adım atmak isteyen tüm müzisyenlere açıktır.
(Konaklama, eğitim ve günde üç öğün yemek dahil)
30 Nisan öncesi kesin kaydını tamamlayanlara: 885 TL
30 Nisan sonrası kayıtlarda: 985 TL
(Ödeme aşamasına başvurunuz değerlendirildikten sonra geçilecektir. Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda sizinle bu ve diğer detaylarla ilgili e-posta yoluyla bağlantıya geçilecektir.)
Stoa’ndeki kamplara olan ilginiz için teşekkür ederiz. Medrese’ye gelirseniz sizinle çalışmaktan büyük mutluluk duyacağız. Burada kalacağınız süre boyunca doğayla ve diğer Medrese sakinleriyle uyumlu bir yaşama katılmanızı, buranın bir parçası gibi hissetmenizi, davranmanızı diliyoruz.
Başvurunuz sonrası daha detaylı yazışırız ancak yine de size buradaki yaşam, çalışma ve konaklama mekânları hakkında biraz bilgi verelim istiyoruz:
Buraya gelmek oldukça kolay. İzmir havaalanından 1 saat uzaklıktayız sadece. Zor olan buradan ayrılmak oluyor. Ulaşımla ilgili detaylı bilgiye yukarıdaki menüden ulaşabilirsiniz.
Kendine has birçok odamız mevcut. Size uygun olacağını düşündüğünüz konaklama tipini seçmek ve/veya çalışma mekanlarımız hakkında bilgi sahibi olmak için başvurunuzu yapmadan önce lütfen konaklama mekânları sayfamıza bir göz atın.
Şirince’de hava, yazın çoğu yerde olduğu gibi oldukça sıcak. Güneş altında durulmuyor. Ancak Medrese’nin salonları ve revakları klimalı gibi… Geceleri hava serinliyor. Son üç yazdır, Eylül’e kadar hiç yağmur yağmadı. Bu sene de yağmaz muhtemelen.
Yemek menümüz genelde zeytinyağlı ve sebze ağırlıklı. Vejetaryenleri ve veganları da düşünerek menüde et olduğu öğünler, eti ayrı bir kapta pişiriyoruz. Medrese’de sağlıklı bir yemek rejimi sizi bekliyor kısacası.
Görüşmek dileğiyle…