Atölye, karakter yaratım sürecinden tek kişilik oyun, yani monolog yazma sürecini içeriyor.
Katılımcılar, atölye sonunda, geliştirebilecekleri tek kişilik bir oyun metni taslağı ve monologlarının birinci versiyonlarını (first draft) ortaya çıkaracaklar. Bu taslaklardan seçilenler, yazar tarafından atölye sonrasında geliştirilerek 30 Ağustos – 4 Eylül 2017 tarihleri arasında Stoa’nde gerçekleşecek MonoFest’17’de okuma tiyatrosu olarak seyirci karşısına çıkacaktır.
1. Gün
Karakteri bulma, onunla tanışma ve karakterle derinlemesine bir yolculuk.
Bu bağlamdaki ilk egzersizler.
2. Gün
Yazar ve karakter ile buluşma. Karakterin ağzından yazarı dinleme. Bulunan karakterler arasında ilişki kurma.
3. Gün
Karakter ile 5 olay karşısında kısa monolog yazımı. Bu monologların okunması.
4. Gün
Doğal ortamda karakterin monologunu dinlemek, karakterin hikayesini derinlemesine irdelemek ve bu hikayeyi taşıyacak monologları bulmak. Ve tek bir monolog seçimi.
5.Gün
Son olarak monologların oynanması ve bunun üzerine tartışmak.
Ahmet Sami Özbudak, 1980 yılında Hatay’da doğdu. Çocukluğu ve gençliği Alanya’da geçti. Üniversite eğitimi için İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arşivcilik Bölümü’ne girdi. GalataPerform bünyesinde oyun yazarı ve sanat danışmanı olarak çalışıyor. 2013 yılında ‘İz’ isimli oyunu seyirciyle buluştu. Özbudak, bu oyunla Avrupa’nın en prestijli ödüllerinden birisi olarak gösterilen Heidelberger Stückemarkt Avrupa Genç Yazar Ödülü’nü aldı. Kendisine aynı oyunla 2013 yılında ‘Tiyatro.. Tiyatro Dergisi’ yılın oyun yazarı ödülü geldi. Son olarak 2014 Afife Ödülleri kapsamında Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’nü aldı. 2014 yazında ‘Masturi Kabare’ isimli romanı Artemis Yayınları’ndan çıktı! Özbudak’ın Afife Jale ve Bedia Muvahhit’in hayatını anlattığı “Hayal-i Temsil” isimli oyunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları repertuarında yer aldı ve seyirciyle buluştu. 2015-2016 sezonunda ikinckat’ta “Kar Küresinde Bir Tavşan” isimli oyunu sahnelendi. 2016-2017 sezonu için ise Nilüfer Belediyesi ‘Tiyatro’ için ‘Romeo ve Juliet’ uyarlaması yaptı. “İz” oyunu roman ve tiyatro metni formatında Artemis Yayınları tarafından basıldı ve okuyucuyla buluştu. Ahmet Sami Özbudak, İstanbul’da yaşıyor ve yazılarını da burada yazıyor.
ALDIĞI ÖDÜLLER
2011 Heidelberger Stückemarkt Avrupa Genç Yazar Ödülü; İz.
2013 ‘Tiyatro.. Tiyatro Dergisi’ Yılın Oyun Yazarı Ödülü; İz.
2014 Afife Ödülleri kapsamında Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü; İz.
2016 Yeni Tiyatro Dergisi, Aydın Arıt Yılın Oyun Yazarı Ödülü; Hayal-i Temsil
2016 Ekin Yazın Dostları, Yılın Oyun Yazarı Ödülü; Hayal-İ Temsil
Volkan Çıkıntoğlu, 1987’de İzmir’de doğdu. İTÜ Gemi İnşaat Mühendisliğinde okurken, üniversitenin kulübünde tiyatroyla uğraşmaya başladı. Haliç Üniversitesi Tiyatro bölümünde yüksek lisans yaptı. Bu dönemde Çek Cumhuriyeti JAMU üniversitesinde erasmus programına katıldı. “Sevim Burak Oyunlarında Parçalılık” tez konusuyla yüksek lisanstan mezun oldu. Çeşitli gruplarda çalıştıktan sonra, bir süredir Seyyar Sahne bünyesinde bulunmakta. Son olarak, GalataPerform yazarlık okulu bünyesinde yazdığı “Bir Meşrutiyet Faciası yahut Gündüzlerimiz” oyunu, önce okuma tiyatrosu, sonrasında Seyyar Sahne prodüksiyonu olarak sahnelenmeye başladı. İstanbul Üniversitesi Dramaturji Bölümünde, doktora eğitimine devam etmektedir.
1 Temmuz günü öğle vakti Medrese’ye varış. Akşam 17:00’da ilk çalışma
2 -6 Temmuz arası her gün 6 saat çalışma.
6 Temmuz 12:30’da son çalışmanın bitişi ve Stoa’nden ayrılış.
Detaylı program:
1. Gün
Karakteri bulma, onunla tanışma ve karakterle derinlemesine bir yolculuk.
Bu bağlamdaki ilk egzersizler.
2. Gün
Yazar ve karakter ile buluşma. Karakterin ağzından yazarı dinleme. Bulunan karakterler arasında ilişki kurma.
3. Gün
Karakter ile 5 olay karşısında kısa monolog yazımı. Bu monologların okunması.
4. Gün
Doğal ortamda karakterin monologunu dinlemek, karakterin hikayesini derinlemesine irdelemek ve bu hikayeyi taşıyacak monologları bulmak. Ve tek bir monolog seçimi.
5.Gün
Son olarak monologların oynanması ve bunun üzerine tartışmak.
Geri kalan zamanlarda katılımcılar okumaya ve yazmaya zaman ayıracaklar.
Kamp Tarihi: 1 Temmuz 2017 – 6 Temmuz 2017
İndirimli Erken Kayıt Son Tarihi: 30 Nisan 2017
Son Başvuru Tarihi: 29 Haziran 2017
KİMLER BAŞVURABİLİR?
Oynamak ve yazmakla ilgili herkes…
Konaklama, eğitim ve günde üç öğün yemek dahil:
30 Nisan’a kadar kesin kaydını tamamlayanlar için: 695 TL
30 Nisan’dan sonraki kayıtlarda: 775 TL
(Ödeme aşamasına başvurunuz değerlendirildikten sonra geçilecektir. Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda sizinle bu ve diğer detaylarla ilgili e-posta yoluyla bağlantıya geçilecektir.)
Stoa’ndeki kamplara olan ilginiz için teşekkür ederiz. Medrese’ye gelirseniz sizinle çalışmaktan büyük mutluluk duyacağız. Burada kalacağınız süre boyunca doğayla ve diğer Medrese sakinleriyle uyumlu bir yaşama katılmanızı, buranın bir parçası gibi hissetmenizi, davranmanızı diliyoruz.
Başvurunuz sonrası daha detaylı yazışırız ancak yine de size buradaki yaşam, çalışma ve konaklama mekânları hakkında biraz bilgi verelim istiyoruz:
Buraya gelmek oldukça kolay. İzmir havaalanından 1 saat uzaklıktayız sadece. Zor olan buradan ayrılmak oluyor.
Şirince’de hava, yazın çoğu yerde olduğu gibi oldukça sıcak. Güneş altında durulmuyor. Ancak Medrese’nin salonları ve revakları klimalı gibi… Geceleri hava serinliyor. Son üç yazdır, Eylül’e kadar hiç yağmur yağmadı. Bu sene de yağmaz muhtemelen.
Yemek menümüz genelde zeytinyağlı ve sebze ağırlıklı. Vejetaryenleri ve veganları da düşünerek menüde et olduğu öğünler, eti ayrı bir kapta pişiriyoruz. Medrese’de sağlıklı bir yemek rejimi sizi bekliyor kısacası.
Kendine has birçok odamız mevcut. Size uygun olacağını düşündüğünüz konaklama tipini seçmek ve/veya çalışma mekanlarımız hakkında bilgi sahibi olmak için başvurunuzu yapmadan önce lütfen konaklama mekânları sayfamıza bir göz atın.
Görüşmek dileğiyle…