Bu atölye dünyada Philosophy for Children (P4C) bilinen Çocuklar İçin Felsefe pedagojisini öğrenmek ve deneyimlemek isteyenlere yönelik geliştirilmiş bir eğitmen eğitimidir. Eğitim, aktif öğrenme, katılım, ve pratiği ön plana alır. Katılımcıların pedagojiyi bizzat deneyimleyerek öğrenmesi hedeflenmektedir. Bunun yanında pedagojinin teorik temelleri de eğitim boyunca katılımcılara aktarılır.
Programı tamamlayan katılımcılar P4C Eğitmen Eğitimi Katılım Belgesi alırlar.
Atölye boyunca katılımcılar;
Detaylı atölye programı ile ilgili bilgi edinmek için eğitmen Onur Bakır ile bakironur@gmail.com veya 0536 287 6782 no’lu telefondan iletişime geçebilirsiniz.
*Eğitimin bir günü Efes Antik Kenti’nde yapılacaktır. Efes Gezisi ücretleri atölyeye dahil değildir.
Çocuklar için Felsefe Nedir?
Çocuklar İçin Felsefe (Philosophy for Children), Amerikalı filozof Matthew Lipman’ın çalışmaları çerçevesinde ortaya çıkmış bir pedagojidir. Lipman Soruşturan Topluluk Modeli’ni (Community of Inquiry Model) eğitim ortamına uyarlaması ve felsefe eğitimini bu modele dayanarak şekillendirmesi ile ortaya çıkmıştır. Soruşturan Topmuluk Modeli’ne göre sınıf ortamı, katılımcılarının bilgiyi biçimlendirdiği, soruşturduğu, süzgeçten geçirdiği bir topluluk olarak düşünülür. Bu yüzden, Çocuklar için Felsefe oturumunu yöneten kolaylaştırıcı, bilgiyi aktaran kişi değil, çocukları düşünmeye, konuşmaya ve soruşturmaya teşvik eden kişilerdir. Oturum sonunda ortaya çıkan bilgi ve kavrayış eğitmenin değil çocukların aktif katılımının ürünüdür.
Çocuklar İçin Felsefe oturumlarında çocuklar felsefe tarihinden filozofların düşüncelerini öğrenmezler. Çocuklar felsefi bir problemi tetikleyen bir uyaran (hikaye, fotoğraf, düşünce deneyi, video, nesne, vb.) etrafında bir araya toplanır. Topluluğun ortaya çıkardığı sorular etrafında topluluk cevaplar aramaya, soruşturmaya, düşünmeye ve felsefe yapmaya yönlendirilir.
Çocuklar İçin Felsefe’nin doğrudan kazanımları üç noktadadır. Öncelikle, çocukların düşünme becerilerinin gelişmesine katkı sunar. Çocukların akıl yürütme, kavram oluşturma, bağıntı kurma, varsayımsal düşünme, soyutlama becerileri gelişir. İkinci olarak, çocukların iletişim becerilerini geliştirir. Başkalarını dinleme ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda çocukların duygu gelişimlerine etki eder. Çocuklar fikirlerini kişiselleştirmemeyi, cesurca fikirlerini ifade etmeyi öğrenir. Durham Üniversitesi’nin yürüttüğü bir araştırmada P4C’yi sürekli uygulayan sınıflarda çocukların sabır, kendine güven, ve öz saygıları geliştiği gözlemlenmiştir.
Çocuklar İçin Felsefe bugün dünyada bir sosyal hareket haline gelmiş durumdadır. Bir çok eğitmen, Soruşturan Topluluk Modeli’nin eğitimin her alanına taşınması ve felsefe eğitiminin daha erken sınıflarda müfredatta yer alması için çalışmaktadır. Bugün dünyada 50 farklı ülkede P4C pedagojisi uygulanmaktadır. UNESCO, Education Endowment Foundation gibi köklü kurumlar P4C konusunda araştırmalar ve raporlar yayınlamaktadır.
Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun olduktan sonra, aynı üniversitede felsefe bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Bu süreç içerisinde, Finlandiya’da University of Jyvaskyla’da ve Amerika’da SUNY Binghamton University’de konuk öğrenci olarak çalışmalarda bulundu. Halen Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde doktora eğitimini sürdürüyor.
İki yıldır Çocuklar İçin Felsefe’nin Türkiye’de yaygınlaşması için eğitmen eğitimleri veriyor ve çocuklarla felsefe atölyeleri düzenliyor. Türkiye’de Çocuklar için Felsefe eğitmen eğitimini başlatanlardan biridir. İlk eğitmen eğitimini Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirdi. Çocukların felsefenin araçlarını etkili bir şekilde kullanarak daha yaratıcı, özgür ve mutlu bireyler olarak yetişmesi için çalışıyor.
Aynı zamanda belgesel film yönetmeni olan Onur’un,yönetmenliğini yaptığı Hazır Ol! adlı belgesel 2016 yılında 35. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü’nü aldı. Yeni belgeselini Türkiye’deki eğitim sistemi üzerine hazırlıyor.
30 Temmuz öğle vakti Medrese’ye varış ve 16.00-19.00’da ilk buluşma
31 Temmuz -5 Ağustos arası günlük plan:
10:00-13:00 1.oturum
13:00-14:00 ara
14:00-17:00 2.oturum
6 Ağustos Cumartesi 10:00-13:00 son buluşma
ve Medrese’den ayrılış
BU ATÖLYENİN KONTENJANI DOLMUŞTUR. DİLEYENLER 7-14 AĞUSTOS’TA GERÇEKLEŞECEK AYNI İÇERİK VE SÜREDEKİ ATÖLYEYE BAŞVURABİLİRLER.
Kamp Tarihi: 30 Temmuz 2017 – 6Ağustos 2017
İndirimli Erken Kayıt Son Tarihi: 15 Mayıs 2017
Son Başvuru Tarihi: 23 Temmuz 2017
KİMLER BAŞVURABİLİR?
Felsefe öğretmenleri, sınıf öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri, branş öğretmenleri, PDR uzmanları
Çocuklarla çalışmaya veya felsefeye meraklı herhangi bir alanda lisans derecesine sahip kişiler
Bir üniversitede lisans eğitimine devam eden öğrenciler.
Programı tamamlayan katılımcılar P4C Eğitmen Eğitimi Katılım Belgesi alırlar.
(Konaklama, eğitim ve günde üç öğün yemek dahil)
15 Mayıs öncesi kesin kaydını tamamlayanlara: 1395 TL
15 Mayıs sonrası kayıtlarda: 1550 TL
(Ödeme aşamasına başvurunuz değerlendirildikten sonra geçilecektir. Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda sizinle bu ve diğer detaylarla ilgili e-posta yoluyla bağlantıya geçilecektir.)
Stoa’ndeki kamplara olan ilginiz için teşekkür ederiz. Medrese’ye gelirseniz sizinle çalışmaktan büyük mutluluk duyacağız. Burada kalacağınız süre boyunca doğayla ve diğer Medrese sakinleriyle uyumlu bir yaşama katılmanızı, buranın bir parçası gibi hissetmenizi, davranmanızı diliyoruz.
Başvurunuz sonrası daha detaylı yazışırız ancak yine de size buradaki yaşam, çalışma ve konaklama mekânları hakkında biraz bilgi verelim istiyoruz:
Buraya gelmek oldukça kolay. İzmir havaalanından 1 saat uzaklıktayız sadece. Zor olan buradan ayrılmak oluyor. Ulaşımla ilgili detaylı bilgiye yukarıdaki menüden ulaşabilirsiniz.
Kendine has birçok odamız mevcut. Size uygun olacağını düşündüğünüz konaklama tipini seçmek ve/veya çalışma mekanlarımız hakkında bilgi sahibi olmak için başvurunuzu yapmadan önce lütfen konaklama mekânları sayfamıza bir göz atın.
Şirince’de hava, yazın çoğu yerde olduğu gibi oldukça sıcak. Güneş altında durulmuyor. Ancak Medrese’nin salonları ve revakları klimalı gibi… Geceleri hava serinliyor. Son üç yazdır, Eylül’e kadar hiç yağmur yağmadı. Bu sene de yağmaz muhtemelen.
Yemek menümüz genelde zeytinyağlı ve sebze ağırlıklı. Vejetaryenleri ve veganları da düşünerek menüde et olduğu öğünler, eti ayrı bir kapta pişiriyoruz. Medrese’de sağlıklı bir yemek rejimi sizi bekliyor kısacası.
Görüşmek dileğiyle…